7 C
Sarajevo
23.04.2024

Borenović: Pobjedničke stranke da formiraju vlast što prije

Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije te napomenuo kako su izabrani kolegiji oba doma Parlamenta BiH i podijeljeni resori.

– Pozivamo ih da završe ovaj posao, da prestanu s nekom vrstom mrcvarenja političke scene i da preuzmu potpunu odgovornost za naredne četiri godine u BiH. To od njih očekuju i predstavnici međunarodne zajednice – rekao je Borenović.

On je napomenuo da je jasne poruke jučer uputio i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer (Matthew) te dodao kako SAD snažno insistiraju na saradnji sa NATO-om, na aktivaciji MAP-a i na podnošenju Godišnjeg nacionalnog programa.

- OGLAS -

Borenović smatra da treba graditi odnose s velikim silama, pokušati privući nove investicije i učiniti sve da se nikada ne ugrozi sigurnosni okvir u BiH.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izrazio je nadu da će vlast na nivou BiH što prije biti formirana te ocijenio da je jedino pošteno da novi saziv Vijeća ministara donese odluku i kaže da li će nastaviti s MAP-om ili će ga staviti van snage.

Crnadak, koji je ministar vanjskih poslova BiH, ponovio je da SAD žele da BiH pristupi NATO-u, ali da on nije osjetio pritisak u vezi s tim iako se u posljednjih 15 dana dva puta sastao s Palmerom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA