12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Sljedeće sedmice presuda za ratno silovanje u Sarajevu

Apelaciono vijeće Suda BiH Kešmeru i Menziloviću izreći će presudu u petak, 5. jula.

Suđenje Kešmeru i Menziloviću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su, kao bivši pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), osuđeni na po pet godina zatvora zbog silovanja maloljetne osobe u maju 1993. u Sarajevu. Ovom presudom je na šest godina osuđen i Elvir Muminović, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bjekstva.

Istog dana, pred Apelacionim vijećem bit će iznesene žalbe na presudu kojom Alminko Islamović osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora zbog nečovječnog postupanja i otuđenja imovine civila srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda, javlja BIRN BiH.

- OGLAS -

Tužilaštvo BiH će u četvrtak, 4. jula, iznijeti završnu riječ u postupku koji se vodi protiv trojice nekadašnjih policijskih rukovodilaca optuženih za zločine počinjene u Goraždu.

Ibro Merkez, Predrag Bogunić i Ešef Hurić optuženi su za nezakonito zatvaranje, ubistva i nečovječno postupanje nad srpskim stanovništvom u Goraždu 1992. i 1993. godine.

Sljedeće sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine u Zvorniku, Vlasenici, Prijedoru, Tesliću, Kotor – Varoši, Prozoru, Lukavcu, Bileći, Sanskom Mostu, Višegradu, Orašju, Bosanskom Novom, Zavidovićima, Trnovu, Konjicu, Donjem Vakufu, Bijeljini, Goraždu i Rudom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA