Magazin
Spoj kritike, stava i romantizma: Bend Weltschmerz predstavio novu pjesmu pod nazivom Razuma rub Weltschmerz je ideja romantizma, odbačenih duša, heretika, bespomoćnih kritičara anti- sistema vrijednosti
#

Weltschmerz kao bend nastao je iz fuzije dva osjećaja (žudnje i zebnje) i jednog benda u Frankfurtu koji se zvao Pikova dama.. Nakon stotinu svirki i koncerata po Njemačkoj, naš sagovornik Ahmet Vranjkovina kao pjevač i vođa benda odlučuje da napokon radi ono što najbolje zna, a to je autorski rad.

  

Weltschmerz je ideja romantizma, odbačenih duša, heretika, bespomoćnih kritičara anti-sistema vrijednosti. Razuma rub,  je prvi singl koji ovaj bend javno objavljuje. Tekst i muziku potpisuje Vranjkovina Ahmet, a animirani spot Anaid Mekić i Davor Ilinčić.

Bend planira do Nove godine da izbaci još jedan spot za drugu pjesmu.

Weltschmerz je nešto više od benda. To je neki vid stava, kritike, romantizma, svijesti koliko smo nesretno nemoćni i sretni u isti mah kada sretnemo sebi slične. Muzika je samo jedan od medija kojim se Weltschmerz želi izraziti.

Ovaj bend kao i svaki drugi ima nukleusa, autora tekstova i muzike, a to je Ahmet Vranjkovina, koji je i idejni tvorac. Nakon benda Pikova Dama koji je trajao desetak godina u Frankfurtu i imao stotine svirki i koncerata po Njemačkoj, Ahmet je odlučio 2016. godine  da se potpuno posveti autorskom radu kada je i okupio ekipu muzičara za Weltschmerz.

Na prva tri singla su svirali na bass gitari Alen Ekmečić, Denis Amitović gitara, Dino Olovčić klavijature i Jasmin Efendić na bubnjevima. Postava će vjerovatno varirati od stila i potreba, što znači da će biti eksperimentisanja.

  
- Pjesma  "Razuma rub"  je mnogima poznata kroz interpretaciju Blavorsa, koju je  Vranjkovina ustupio Golo Mirzi za festival u Osijeku, gdje su osvojili drugo mjesto. Međutim želja je bila da se pjesma "Razuma rub" snimi aranžmanski kako je i zamišljena u iskonu. I evo devet godina kasnije, pjesma je završena. Snimana je u studio Lacrima kod Kristijana Salihovića, a zatim i u Pavarotti centru u Mostaru. Animirani Spot za pjesmu potpisuju Anaid Mekić i Davor Ilinčić, naši talentovani momci, bivši studenti ALU Sarajevo. Šanse za uspjeh na bh. muzičkoj sceni ima dok god sudija ne odsvira kraj. Sala naravno. To nije ni bitno, jer muzika je još uvijek umjetnost, a tu nema kvantiteta niti natjecanjanja koje se možda nameće samo po sebi. Naše javno mnenje je profilisano muzikom koja je takva kakva je, a što opet može da okupi dovoljan broj "heretika i desperadosa" u svom ovom  šundu i kiču, da podrže  nešto drugačije, možda i neki  vid alternative - kazao je Ahmet.

U narednom periodu planirano je uraditi još dva spota za dva singla. Pjesme su gotove, a nose naziv Prokleti Brod i Mefisto. Spot i pjesmu možete poslušati u nastavku.
 
 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.