10.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Mirsad Terzić: Utakmicu očekujemo uz veliki respekt prema protivniku

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u četvrtak poslijepodne očekuje izuzetno važna utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje će se 2020. godine održati u Norveškoj, Švedskoj i Austriji. Možda se može svrstati u rang sa duelima baraža za Svjetsko prvenstvo 2015. godine protiv Islanda, kada je bh. tim došao do prvog plasmana na veliko takmičenje.

Sada je pred izabranicima Bilala Šumana prilika da sa dva trijumfa protiv Finske ovjere odlazak na EURO 2020 ili u najgorem slučaju dođu na samo korak od tog podviga. No, prvo treba na terenu dokazati kvalitet, pa tek onda proslaviti uspjeh.

Jasno je da je BiH veliki favorit protiv Finske. Prije dvije godine u kvalifikacijama za EURO 2018 bh. rukometaši upisali su dva ubjedljiva trijumfa (32:27 i 34:23), ali kapiten Mirsad Terzić smatra da su Finci sada mnogo kvalitetniji. Bh. tim je u Vantu doputovao u utorak uvečer, danas će malo odmoriti i imati posljednji trening pred sutrašnji duel trećeg kola grupe “5“ kvalifikacija za EP.

- OGLAS -

“Mislim da su Finci mnogo bolji nego što su bili prije dvije godine. Činjenica je da većina njihovih reprezentativaca igra u Riihimaen Cocksu, što znači da igraju Ligu šampiona. Stalno su na okupu i veoma su uigrani. Imaju lijevog beka Nicu Ronnberga, koji je u grupnoj fazi Lige šampiona bio među vodećim strijelcima. Zbog toga ga se ne trebamo plašiti, ali nije mala stvar kada jedan Finac bude među najboljim golgeterima Lige šampiona. Zbog svega navedenog alarm je upaljen. Nećemo ući lagano u utakmicu, naprotiv očekujemo taj ogled uz veliki respekt prema rivalu“, ističe za Anadolu Agency (AA) iz Finske bh. kapiten Terzić.

Po mišljenju sjajnog rukometaša mađarskog MKB Veszprema domaćini će pokušati brzom i atraktivnom igrom da razbiju koncept igre BiH i na taj način iznenade.

“Oni su tu koji će pokušati da igraju brzo i atraktivno. Pokušaće da nas iznenade i postignu mnogo golova iz polukontre. Na nama je da igramo smireno sa čvrstom odbranom kako bi Benjaminu Buriću pomogli da bude na svom nivou. Ako u tome uspijemo onda ćemo imati dosta čistih prilika za lagane golove koje moramo iskoristiti. U tom slučaju uvjeren sam da nećemo imati problema da slavimo u Vanti, a tek onda ćemo razmišljati o Tuzli“, ističe iskusni lijevi bek BiH i jedan od najboljih evropskih defanzivaca.

Činjenica da dvije pobjede protiv Finske odvode BiH na prag Evropskog prvenstva za Terzića i saigrače predstavlja samo dodatni motiv.

“Pritisak svakako postoji. Bez pritiska se ne može kvalitetno igrati. Svi osjećamo i pritisak i odgovornost pred utakmicu sa Finskom i mislim da je to veoma dobro za ekipu“, zaključio je Terzić.

Utakmica Finska – BiH igraće se u četvrtak sa početkom u 17.30 sati po srednjoevropskom vremenu (18.30 po lokalnom). U drugom susretu trećeg kola večeras se u Plzenu sastaju Češka – Bjelorusija.

Trenutni poredak u grupi “5“: Češka 4 boda, Bjelorusija, BiH po 2 i Finska 0.

Na Evropsko prvenstvo plasiraće se po dvije prvoplasirane selekcije iz svake osam kvalifikacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane. Direktan plasman ostvariti su aktuelni šampion Španija, te domaćini Norveška, Švedska i Austrija. Biće to prvo EP na kojem će učestvovati 24 reprezentacije, a igraće se od 9. do 26. januara 2020. godine.

Najbolji muški rukometni tim BiH do sada je odigrao pet zvaničnih utakmica protiv Finske. Bh. rukometaši imaju stopostotan učinak ostvarivši svih pet pobjeda uz gol razliku 156:134.

Prvi put BiH i Finska sastali su se u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje je 2009. godine održano u Hrvatskoj. Tada je bh. tim pod vodstvom selektora Halida Demirovića slavio sa 29:28 u gostima i 31:28 u Sarajevu.

Naredni duel došao je u kvalifikacijama za SP 2011. godine u Švedskoj. Igran je kvalifikacioni turnir u Vanti, a bh. rukometaši predvođeni selektorom Vojislavom Rađom slavili su sa 30:28.

Posljednji dueli u lijepom su sjećanju upravo današnjem bh. selektoru Šumanu. U kvalifikacijama za EURO 2018 u Hrvatskoj njegovi izabranici su pobijedili 32:27 u gostima i 34:23 u Goraždu.

tekma.ba

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA