15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Erdogan: Jačanje odnosa s Kinom doprinijet će regionalnoj i globalnoj stabilnosti

Erdogan se tokom posjete Kini, u Pekingu sastao s predsjednikom te zemlje Xijem Jinpingom.

Na početku susreta, predsjednik Turske je zahvalio kineskom kolegi i narodu na gostoprimstvu te podsjetio na česte susrete s Xijem u posljednjih nekoliko godina.

Dodao je kako su saglasni o strateškom i dugoročnom unapređenju tursko-kineskih odnosa.

- OGLAS -

“Politika ‘Jedne Kine’ za Tursku je od strateške važnosti. Moja posjeta Kini ovaj put dolazi u vrijeme kad su globalni mir i stabilnost sve češće testirani. Jačanje odnosa Turske i Kine, omogućit će veliki i drugačiji doprinos regionalnoj i globalnoj stabilnosti”, smatra Erdogan.

Sastanku su prisustvovali i šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, turski ministar trezora i finansija Berat Albayrak, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, ministrica trgovine Ruhsar Pekcan, ministar infrastrukture i transporta Mehmet Cahit Turhan, šef Turske obavještajne službe (MIT) Hakan Fidan, zamjenik predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja Cevdet Yilmaz, šef Ureda za komunikacije pri predsjednikovom kabinetu Fahretin Altun i glasnogovornik kabineta Ibrahim Kalin i ambasador Turske u Pekingu Abdulkadir Emin Onen. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA