15 C
Sarajevo
25.04.2024

Vlada KS i UNDP potpisali Sporazum o utopljavanju 15 javnih objekata

Oko 70 posto sredstava za projekt su osigurali kantonalna ministarstva prostornog uređenja; građenja i zaštite okoliša; unutrašnjih poslova; kulture i sporta; za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, te općine Ilijaš i Vogošća, JU “Djeca Sarajeva” i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Premijer KS Edin Forto, ministar Filipović, v.d. rezidentnog predstavnika UNDP-a, kao i šefica Švedske razvojne agencije Marie Bergstrom, ukazali su na važnost projekta “Zeleni ekonomski razvoj” koji finansira Vlada Švedske.

Forto je kazao da je ovo prvi korak Vlade KS na utopljavanju zgrada i već je najavio da rade na projektu utopljavanja još 20 javnih objekata.

- OGLAS -

Khoshmukhamedov i Bergstrom izrazili su zadovoljstvo potpisanim sporazumom i pohvalili rad Vlade KS koja ga uspješno provodi, te naveli da će ušteda energije nakon realizacije projekta biti oko 400.000 KM godišnje.

–  Do sada je UNDP u saradnji sa kantonalnim vlastima renovirali oko 24 javnih objekata, različitih namjena, vrtića, škola, zdravstvenih ustanova. Od tih investicija benefite je imalo oko 40.000 korisnika – kazao je Khoshmukhamedov i najavio veću saradnju na projektima koji će biti od velikog značaja za Kanton Sarajevo i građane.

Provođenje mjera povećanja energijske efikasnosti u javnom sektoru doprinijet će smanjenju emisija štetnih gasova, racionalizaciji troškova potrošnje energije, uštedi budžetskih sredstava, kreiranju novih „zelenih“ radnih mjesta, te brojnim drugim benefitima koji se postižu racionalizacijom projekata takvog karaktera.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA