15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

U Mostaru otvorena izložba Kur'ana s antikvitetima starim 300 godina

Izložba Kur'ana pod nazivom ”Kur'anom ti po srcu pišem” iz privatne kolekcije prof. Nusreta Omerike, u organizaciji Instituta ”Yunus Emre”, večeras je uz prigodnu svečanost otvorena u Centru za kulturu u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Na izložbi je predstavljeno 114 Kur'ana iz privatne zbirke Nusreta Omerike, a javnosti je po prvi put predstavljeno šest ručno pisanih, posebno ukrašenih i pozlaćenih Kur'ana – antikviteta.

Autor izložbe ističe kako je na prikupljanju građe intenzivno radio više od 10 godina, te vjeruje da je biblioteka Kur'ana koje posjeduje jedna od najvećih privatnih biblioteka, zbog čega mu je zadovoljstvo to predstaviti građanima Mostar koji do sada nisu imali takve izložbe.

- OGLAS -

„Moja kućna biblioteka broji preko 3.000 knjiga i 500 časopisa. Među te tri hiljade knjiga nalazi se i 200 Kur'ana od kojih večeras publika ima priliku vidjeti njih 114 koje sam ja izdvojio i među njima je šest Kur'ana koji su ručno pisani. Kur'ani koji su mašinska štampa rađeni su u više islamskih zemalja i gradova počevši od Karačija, Islamabada, Bombaja, Nju Delhija, Bejruta, Meke, Medine, Konje, Istanbula do Sarajeva, tako da se nalazi i različita mašinska štampa. Kur'ani gdje su Ajeti označeni brojevima i ona prva štampa gdje niti ima ornamentike niti su kur'anski ajeti označenih brojevima“, rekao je Omerika.

Ljubav prema knjizi i Kur'anu mu je kako kaže usađena još u ranom djetinjstvu.

„Dok je rahmetili dedo još bio živ on nam je to prenosio, tako da se to u posljednjih desetak godina malo više intenziviralo i probudilo u meni. Kur'ane sam intenzivno prikupljao u posljednjih deset godina. Porodično naslijeđene među njima nemam jer je izgorjelo u nesretnom ratu, ali sam uspio da kupim šest Kur'ana koji su ručno pisani i stari su preko 300 godina“, pojasnio je Omerika.

Pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese u Mostaru prof. Suljo Cikotić ističe kako je ova izložba u Mostaru od višestrukog značaja, jer nije bilo u gradu na Neretvi do sada takve izložba, a ona pokazuje neprocjenjivo blago i dugogodišnju tradiciju muslimana.

„Kur'an kao Božji govor, kao posljednja Božja objava ima zasigurno posebno mjesto u životu svakog muslimana na prostoru Hercegovine i Bosne kao i u čitavom svijetu. Ovo što je Nusret Omerika uradio jeste zaista jedan poseban primjer čuvanja tradicije, kulture sjećanja, čuvanja vrijednosti pisanja Božje riječi, odnosno samog tog pisanog teksta, to je jedna kulturan baština, to je jedna posebnost, vrijednost koju su stoljećima njegovali i baštinili muslimani na svim meridijanima, gdje god su muslimani donosili kulturu civilizacijske vrijednosti, a ono što posebno sam Kur'an ističe je da je to knjiga u kojoj je naša čast, naša slava, naša vrijednost“, kazao je Cikotić, dodavši:

„Čuvanjem ovoga mi u biti čuvamo svoje korijene, pokazujemo da smo ovdje prisutni stoljećima, da je ono što se nalazi u Hercegovini naša kultura, naša baština, naša vrijednost. Stoga je ovaj podvig magistra Nusreta Omerike zaista za svaku hvalu, da čak i nas teologe postidi s tom ljubavi i predanosti prema Božjoj riječi, prema Božjoj knjizi, tom odnosu spone, veze kulture, tradicije, pisane riječi i naravno onog što je izvor i osnov vjere“.

O izložbi su uz mr.sc. Nusreta Omeriku i prof. Sulju Cikotića, govorili i mr.sc. Yunus Dilber, prof.hfz. Aid Tulek, dr. Ahmet Husić i prof. Meadin Mrndžić.

Svi su se složili da je izložba Kur'ana u Mostaru od iznimnog značaja, te poručili svima koji mogu da pogledaju jedinstvene eksponate, uz podsjetnik da je ljubav prema Kur'anu jedna od garancija uspjeha i sreće, za kojom svaki čovjek teži. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA