Magazin
Danas je Međunarodni dan mačaka: Jeste li znali ove činjenice o svojim krznenim ljubimcima? (FOTO) Međunarodni dan mačaka, koji se obilježava 8. augusta, ima za cilj podsjetiti na to koliko je važno voditi pravilnu brigu o njima.

Mačke su među najpopularnijim kućnim ljubimcima. Međunarodni dan mačaka, koji se obilježava 8. augusta, ima za cilj podsjetiti na to koliko je važno voditi pravilnu brigu o njima.

Naime, mačke imaju sposobnost da smanje nivo stresa i anksioznosti vlasnika. Posjedovanje mačke može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za trideset posto. Međunarodni dan mačaka se obilježava od 2002. godine. Postoji nekoliko zanimljivosti o njima... 

  • Mačke su u prosjeku teške od 2,7 do 4,5 kilograma. Ženke su u prosjeku duge 50,8 centimetara, a mužjaci 71,1 centimetar.

  • Enciklopedija Britannica navodi da se koža mačke, koja je sastavljena od dermisa i epidermisa, brzo regeneriše i ima sposobnost da se bori protiv infekcija.

  • One se kreću tako što najprije pomjere prednju i zadnju nogu na jednoj strani, a zatim prednju i zadnju nogu na drugoj strani. Samo se deva i žirafa kreću na sličan način.

  • Tijelo mačke je izuzetno elastično jer su kralješci njihove kičme povezani mišićima, a ne ligamentima, kao što je to slučaj kod ljudi.

  • Mačke nemaju ravne zube i zato ne mogu "normalno" žvakati hranu. Njihovi zubi su špicasti, pa pomoću njih "isijeku" hranu.

  • One su po prirodi noćne životinje. Mrežnica njihovih očiju je naročito osjetljiva na svjetlost, pa se zato može činiti da njihove oči "sjaje" noću.

  • Imaju naglašeno čulo dodira. Njihovi brkovi i dlake na obrazima i vrhovima ušiju su izuzetno osjetljivi na vibracijsku stimulaciju.

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.