17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Veselinović: Nazovimo stvari pravim imenom – genocidom

Kazao je ovo za beogradski Danas povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

“Ono što moramo da kao društvo uradimo je da neizostavno razgovaramo o veoma strašnom i bolnom problemu koji još uvijek nismo procesuirali. Jer bez punog rasvijetljavanja ratne prošlosti, neće biti budućnosti za građane i građanke Srbije. Ako stvarno težimo pomirenju na temelju istine i pravde, pogledajmo istini u oči, i nazovimo stvari pravim imenom”, odgovorio je Veselinović na pitanje novinarke Danasa kako vidi odnos vlasti i opozicije prema srebreničkom genocidu.

On dodaje da, ako stvarno težimo pomirenju, a pomirenje i čvršće povezivanje ljudi u regionu je jedina opcija koju imamo, onda nam neće pomoći deklarativne izjave političara uz sve prisutno sakrivanje iza floskula i poslovično zatvaranje očiju, već istinsko saosjećanje i solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama.

- OGLAS -

“Najmanje što ovim tužnim povodom možemo da učinimo je da se pridružimo aktivistima Inicijative mladih za ljudska prava i građanima i građankama u četvrtak 11. jula od 19, u parku kod Predsjedništva Srbije, na komemorativnom skupu za žrtve genocida u Srebrenici i da barem na tom mjestu, malim činom paljenjem svijeća iskažemo poštovanje prema žrtvama. Zato hajde da pokažemo da je Beograd, grad koji kaže ne nacionalizmu i zločincima, i da je grad otvorenog srca” zaključio je Dobrica Veselinović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA