1 C
Sarajevo
19.04.2024

Pompeo bi volio posjetiti Teheran kako bi se direktno obratio iranskom narodu

– Pozdravio bih priliku da direktno razgovaram s iranskim narodom. Volio bih iskoristiti priliku da odem tamo, ali ne da širim propagandu nego da poručim istinu iranskom narodu o šteti koje mu je nanijelo njegovo rukovodstvo i o šteti koju je nanijelo Iranu – izjavio je Pompeo u intervjuu za Bloomberg TV.

Pompeo je dao te komentare u Washingtonu, u jeku eskalirajućih napetosti s Teheranom oko transporta nafte kroz Hormuški moreuz i iranskog obaranja američkog drona.

– Državni sekretar također je branio nove američke sankcije Iranu, koje su dio kampanje ‘maksimalnog pritiska’ Washingtona na Teheran da promjeni svoju vanjsku politiku pod ekonomskom prinudom.

- OGLAS -

– Pokušavamo primijeniti dovoljan pritisak da pokažemo (iranskom rukovodstvu) da takva politika nije vrijedna te cijene, da ih uvjerimo da je jednostavno ponašaju kao normalna zemlja i da iranski narod može živjeti normalnim životom – izjavio je Pompeo.

SAD su se prošle godine povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. i uvele su brojne sankcije Teheranu.

Prošlog je mjeseca Iran objavio da je obogatio uran i da je povećao svoje zalihe nisko obogaćenog urana iznad nivoa dogovorenog sa svjetskim silama u  2015., prenosi dpa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA