5 C
Sarajevo
25.04.2024

Djeca s autizmom uz pomoć Google naočala mogu razumijeti izraze lica

Djeca s autizmom mogu lakše razumjeti izraze lica i snalaziti se u društvenim interakcijama uz pomoć Google naočala uparenih s aplikacijom na pametnom telefonu, pokazuje mali eksperiment, prenosi Hina.

Sistem nazvan “Supermoćne naočale” pomaže im otkriti šta se događa s ljudima oko njih, utvrdili su naučnici. Eksperiment je obuhvatio 71 dijete u dobi od 6 do 12 godina koji su bili u standardnom programu za autizam koji koristi strukturisane vježbe poput kartica s licima koja pomažu djeci da prepoznaju različite emocije. Grupa od 40 djece dobila je na korištenje sistem “Supermoćne naočale” – naočale s kamerom i zvučnikom koje su slale informaciju o tome šta su djeca vidjela i čula u aplikaciju na pametnom telefonu koja je kreirana da im pomogne da otkriju o kakvoj se društvenoj interkaciji radi i da odgovore na nju.

Dok djeca s autizmom mogu imati problema da prepoznaju i odgovore na emocije, aplikacija im odmah daje povratnu informaciju i pomaže u jačanju njihovih vještina.

- OGLAS -

Nakon šest sedmica korištenja “Supermoćnih naočala” po dvadeset minuta četiri puta sedmično djeca koja su koristila ovaj oblik digitalne potpore imala su bolje rezultate na testovima socijalizacije, komunikacije i ponašanja u odnosu na kontrolnu grupu od 31 djeteta koje je primalo samo standardnu brigu za autizam.

Uz supermoćne naočale “djeca se uče da posežu za društvenim interakcijama, da su lica zanimljiva i da mogu svladati šta im ta lica govore”, kaže voditelj istraživanja Dennis Wall sa univerziteta Stanford u Kaliforniji.

“To je moćno jer potiče na društvene interakcije dijete i ono uči da to može dobiti”, rekao je Wall.

Naočale su dizajnirane da odgovore na zajedničku teškoću djece s autizmom – kako razumjeti društvene signale i koristiti prošla iskustva u odgovorima na razne situacije.

Naočale služe kao prevodilac, a aplikacija se oslanja na umjetnu inteligenciju u nuđenju povratne informacije koja pomaže djetetu da prati emocije na licu i razlikuje ih. Kad dijete pogleda nečije lice zasvijetli zelena boja i potom aplikacija uz pomoć emotikona kaže djetetu koju emociju vidi, radi li se o sreći, ljutnji, strahu ili iznenađenju.

“Izrazi lica su kompleksni, dinamični, jedinstveni”, kaže Geraldine Dawson iz Dukeovog centra za autizam i razvoj mozga u Durhamu u Sjevernoj Karolini.

“Emotikoni su mnogo jednostavniji”, dodaje ona.

“Zato to ima smisla jer je osobi s autizmom lakše razumjeti emotikon”.

Aplikacija sprema podatke pa roditelji kasnije mogu s djecom razgovarati o tome koliko su tačno prepoznala emocije i kako su na njih odgovorila. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA