1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Turudić: Za dom spremni je ustaški pozdrav, čak je i predsjednica shvatila da on nije dopušten

Nakon što je Visoki prekršajni sud odlučio da je korištenje pozdrava ‘Za dom spremni’ čak i u pjesmi Marka Perkovića Thompsona ‘Bojna Čavoglave’ prekršajno djelo, odluku je komentirao Turudić.

Na pitanje što misli o odluci Visokog prekršajnog suda, je li to odluka koja će usmjeriti postupanje svih budući sudskih predmeta i postupanja policije u slučaju korištenja pozdrava ‘Za dom spremni’, rekao je kako je pročitao novine i vidio dio obrazloženja te da je ‘odluka takva kakva jest’.

‘Hoće li to biti obvezno za ubuduće za sve, za sva tijela prekršajnog progona zapravo, mislim da ne. Posve je moguće da drugo vijeće Prekršajnog suda u sličnoj situaciji donese drukčiju odluku’, kazao je Turudić za N1.

- OGLAS -

Objasnio je da kako bi to bilo obvezno za sva vijeća Prekršajnog suda, važno je da se donese pravno shvaćanje, gdje se kaže da je pozdrav ‘Za dom spremni’ prekršaj.

Također je istaknuo kako su ‘stvari puno jasnije nego što se to predstavlja javnosti’.

‘Poklič ‘Za dom spremni’ je ustaški pozdrav, mislim da više nitko ne poriče, pa čak i da je naša predsjednica shvatila da je to pozdrav koji nije dopušten, da to nije nikakav stari hrvatski pozdrav’, dodaje.

Naglasio je kako dok se ne donese ujednačeno pravo shvaćanje, sve se prepušta sudskoj praksi za koju treba puno vremena da se ujednači. Istaknuo je kako je sporna pjesma nastala 1991., a pravosuđu je bilo potrebno dugo, 28 godina da se iznjedri jedan pravni stav. ‘Mislim da to nije dobro i da to stvara pravnu nesigurnost’, poručuje Turudić.

Naglasio je kako je i to ‘stav jednog vijeća, nije to stav svih vijeća kojih ima tko zna koliko’, te da neko drugo vijeće istog suda koje ne zauzima isti pravni stav može donijeti drugačiju odluku, ‘ali onda se mora održati sjednica odjela i donijeti pravno shvaćanje’. ‘Treba dakle zauzeti jedinstven pravni stav’, zaključuje Turudić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA