Magazin
Grad od 8000 stanovnika ima tek 80 nezaposlenih, a nalazi se na Balkanu Prelog, hrvatsko čudo iz Međimurja, grad u kojem je izvoz 370 posto veći od uvoza, u kojem u tvornici cipela među 400 radnica imaju više od 100 trudnica. Da imaju još koga za zaposliti, otvorili bi još jednu tvornicu
#

Oni svoje stare WC školjke melju kao podlogu za nove ceste. Tamo i najmanji sokak ima novi asfalt, rupe na cesti ni za lijeka.

Srednja škola nema nijednu šaru, a kamoli grafit - djeca radije čitaju poeziju ispod breze u školskom dvorištu. Na burzi rada imaju jedva 80 nezaposlenih. U njihovu gradu ne samo da recikliraju kao “ludi” nego jedini u Hrvatskoj iz otpada vade namještaj i restauriraju ga.

To je Prelog, hrvatsko čudo iz Međimurja, grad u kojem je izvoz 370 posto veći od uvoza, u kojem u tvornici cipela među 400 radnica imaju više od 100 trudnica. I da imaju koga zaposliti, otvorili bi još jednu takvu tvornicu.

 
- Planiramo izgraditi zgradu s oko 40 stanova i u nju useliti radnike iz Ukrajine. Ma cijele obitelji, da nam ostanu zauvijek u Prelogu. Toliko nam nedostaje radnika, baš svih profila i obrazovanja - govori Ljubomir Kolarek gradonačelnik Preloga, grada od 8000 stanovnika.
 
Nije šala, za Ukrajince su angažirali i konzultantsku tvrtku, koja obilazi tvrtke u Prelogu i radi listu koliko kakvih radnika kome treba. A tom gradu nije bila dovoljna jedna industrijska zona, pa su otvorili i drugu. Imaju oni asove u rukavu da privuku i radnike iz drugih gradova Hrvatske. Za svaku obitelj koja kupuje nekretninu u Prelogu grad će plaćati kamate na stambeni kredit, i to do 25.000 kuna.

- Ako se netko doseli i izvadi osobnu na adresi u Prelogu, i njemu ćemo retroaktivno pokriti kamate za stambeni kredit - govori gradonačelnik. Oni u gradu ne naplaćuju parkiranje, gradonačelnik nas pita “Zašto bih? Pa ja želim da nam ljudi dolaze u grad, ne da bježe”.
 
Samo novinari, koji to ne znaju, plate preko mobitela parking jer je grad zaboravio skinuti ploču za naplatu parkiranja. U Prelogu ne naplaćuju ni prirez, a dok država muku muči da povuče nešto novca iz EU fondova, dotle u Prelogu pola proračuna pune tim fondovima. Njihov komunalac, Pre-Kom, čak je unaprijed izvadio nekoliko građevinskih dozvola i samo čekaju na kakav natječaj za novac iz EU. A Prelog je uz Krk prvak Hrvatske u recikliranju.

Već sad recikliraju oko 60 posto otpada, EU to bi voljela postići do 2030. Kad nisu više znali kako još unaprijediti gospodarenje otpadom (jer su dosad sve ispucali), pozvali su aktiviste iz Zelene akcije da im daju ideju više. Pa su je dobili – odvojeno prikupljaju i pelene.
 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.