3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Pompeo: SAD se spremaju da potpišu sporazum sa talibanima

SAD se pripremaju da potpišu sporazum sa talibanima posle dogovorenog “perioda smanjenja nasilja” u Avganistanu, rekao je danas državni sekretar SAD Majk Pompeo.

“Kada (smanjenje nasija) bude uspješno sprovedeno, potpisivanje sporazuma između SAD i talibana trebalo bi da uslijedi”, rekao je Pompeo u saopštenju objavljenom posle njegove posjete Saudijskoj Arabiji, prenosi Frans pres.

On je rekao da se spremaju da potpisivanje sporazuma bude 29. februara. 

- OGLAS -

Taj datum je nešto ranije pomenuo visoki avganistanski zvaničnik koji je rekao da će potpisivanje sporazuma biti u glavnom gradu Katara, Dohi,  ukoliko se bude poštovalo smanjenje nasilja koje su najavili Amerikanci i talibani.

Sedmodnevno smanjenje nasilja izmedju SAD i talibana u Avganistanu počinje u subotu, saopštili su zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

To djelimično primirje treba da stupi na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, rekao je za BBC portparol avganistanskog Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

To primirje obiljeležava važnu fazu u sukobu u Avganitanu koji traje 18 godina. 

U saopštenju Pompeo je rekao da bi međuavganistanski razgovori počeli ubrzo posle potpisivanja sporazuma 29. februara.

Oni će se oslanjati na tu “osnovnu etapu da se stigne do potpunog i trajnog primirja i buduće političke mape puta za Avganistan”, rekao je Pompeo.

Pompeo je dodao da ostaju izazovi ali da napredak ostvaren do sada daje nadu i predstavlja “pravu šansu” za miri. 

“SAD poziva sve Avganistance da iskoriste ovu priliku”, rekao je Pompeo. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA