Magazin
IKEA ukida jednokratne plastične proizvode radi zaštite okoliša IKEA Hrvatska je danas objavila da je iz svoje ponude ukinula jednokratne plastične proizvode "kako bi doprinijela očuvanju okoliša te stvaranju pozitivnog uticaja na ljude i planet".
#

Odluka o ukidanju jednokratnih plastičnih proizvoda odnosi se na slamke te proizvode poput vrećica za zamrzavanje i led, kao i vreća za smeće, koje su bile dio ponude robne kuće IKEA Zagreb. Odluka obuhvata i jednokratne plastične proizvode koji služe za posluživanje u IKEA restoranu za kupce i zaposlenike te bistrou, poput pribora za jelo, slamki, čaša i tanjira.

Tim povodom je danas u robnoj kući IKEA Zagreb u muzejskoj vitrini izložen posljednji primjerak "izumrle" plastične slamke, kažu u IKEA-i Hrvatska.

Direktor održivosti IKEA-e u jugoistočnoj Europi Aldo Lele u priopćenju ističe kako "IKEA želi olakšati zdraviji i održiviji način života".

"Jednokratna plastika ima značajan utjecaj na zdravlje našeg planeta, kao i nas samih, a prema procjenama, do 2050. godine u oceanima će biti više plastike nego riba. Svjesni smo da je riječ o složenom problemu i želimo dati svoj doprinos u njegovom rješavanju. Vjerujemo da je ukidanje jednokratne plastike i uvođenje novih, održivijih zamjenskih proizvoda značajan korak u tome. Pozivamo kupce u Hrvatskoj da nam se pridruže u stvaranju pokreta za bolji svakodnevni život te korištenjem proizvoda od obnovljivih ili recikliranih materijala doprinesu u očuvanju okoliša i ublažavanju klimatskih promjena", kaže Lele.

Iz IKEA-e Hrvatska ističu kako posjetitelji robne kuće IKEA Zagreb od sada mogu pronaći eko zamjene za gotovo sve proizvode od jednokratne plastike.

Također, umjesto jednokratnih vrećica za zamrzavanje, IKEA nudi održiviju varijantu - višekratne plastične vrećice sa zatvaračem.

Ukidanje jednokratne plastike jedna je od aktivnosti kojom IKEA do 2030. godine želi  koristiti samo reciklirane i obnovljive materijale.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.