Magazin
Isprobajte: Domaći hljeb s praškom za pecivo i bez kvasca Možete koristiti ovu metodu za razne vrste hljeba, pa tako možete dodavati svoje omiljeno brašno i žitarice
#

Izlazak iz kuće tokom pandemije izazvane virusom Covid-19 postao je nepoželjan i komplikovan. Ali, dok ostale namirnice možete pokupovati za nekoliko dana unaprijed - svjež hljeb može biti ono što vam nedostaje. Za većinu domaćica miješenje hljeba je lak i jednostavan posao, ali, naravno, ima i onih koje to, prosto, nikad nijesu probale. Recept pred vama poseban je po tome što ćete hljeb pripremiti brže nego ako ga pravite pomoću kvasca jer se koristi prašak za pecivo.

Sastojci:

  • 285ml hladnog mlijeka
  • 225g bijelog brašna
  • 150g brašna
  • 25g praška za pecivo
  • 25g maslaca
  • 1 kašičica soli
  • malo šećera

Priprema:

Pomiješajte mlijeko i brašno (285ml hladnog mlijeka, 225g bijelog brašna), prekrijte posudu i ostavite 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Namastite duboku posudu za pečenje. Ostale sastojke dodajte u posudu i promiješajte. Nakon što je prošlo 30 minuta, dodajte te sastojke u prvu posudu s mlijekom i brašnom. Dobro i brzo sve izmijesite i oblikujte tijesto. Stavite tijesto u posudu za pečenje i prekrijte masnim papirom. Pokrijte poklopcem kako bi se zadržala vlažnost. Pecite 30 minuta. Maknite „poklopac“ i papir i ostavite da se peče još 10-ak minuta

Možete koristiti ovu metodu za razne vrste hljeba, pa tako možete dodavati svoje omiljeno brašno i žitarice. Kakve god promjene napravili svakako pazite da razmjere ostanu jednake.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.