Magazin
Izradili robotsku ruku koja štedi vrijeme i čuva zdravlje Robotska ruka može se koristiti u proizvodnim pogonima uz pokretnu traku, kaže Fulan.
#

Studenti Fakulteta politehničkih nauka, Odsjeka elektrotehnike, Internacionalnog univerziteta Travnik Bekir Fulan, Amil Švago i Džavid Kilim za šest mjeseci izradili su i prezentirali robotsku ruku, koja se može koristiti u proizvodnim pogonima, uštedjeti vrijeme i zdravlje čovjeka.
Riječ je o projektu “Robotic Arm 387”, nastalom nakon što su studenti izrazili želju da izrade robot, a zatim su ideju prvo prezentirali prof. dr. Ibrahimu Jusufraniću, rektoru Univerziteta, koji je prihvatio projekt i pružio im potrebnu materijalnu i tehničku podršku.

Kako nam je ispričao Fulan, tokom izrade robotske ruke koristili su resurse fakulteta, a podršku su dobili i od Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona.
- Izrada projekta izvedena je u tri faze, a prva se zasnivala na osmišljavanju i proračunu. U daljnjem radu došli smo do zaključka da robotska ruka bude od plastike radi lakoće, preciznosti i same obrade materijala, a potom smo uradili simulaciju sklopa elektronike. U drugoj fazi, uz pomoć 3D printera, sklapali smo robotsku ruku dio po dio – pojašnjava Fulan.

Plastična konstrukcija teška je dva i po kilograma, u nju su ugradili šest stepera i jedan servo motor koji pokreće razvojni sistem. Svaki je motor na jednom zglobu, što znači da ruka ima šest stepeni slobode, odnosno uglova pomjeranja. Iako je bilo teško, studenti nisu odustajali.
- Projekt je bilo teško realizirati, ali uz tim kolega s kojima sam radio sve je lako i nismo pomišljali odustati. Svaka faza bila je podjednako teška, jer svaki dio robotske ruke zahtijeva proračun, preciznost i koncentraciju. Ipak, najteže je bilo 3D modeliranje, ali sve prepreke smo riješili – kaže on.
Primjena robotske ruke, napominje Fulan, raznovrsna je. Može se koristiti u raznim vrstama industrijskih procesa poput premještanja, bojenja, pakovanja.
- Robotska ruka može se koristiti u raznim pogonima uz pokretnu traku. Naprimjer, na proizvodnoj traci kreću se proizvodi, ruka ih uzima i premješta u kutiju. Također, fabrika automobila zahtijeva višeslojno bojenje, a da bi čovjek sačuvao zdravlje i vrijeme, potrebno je naći zamjenu, u ovom slučaju robotsku ruku – ističe, na kraju, Fulan.
Rektor Jusufranić ponosan je na mlade studente koji su budućnost kreativne inovacije.
- Oni su učinili ogroman korak koji će imati velik značaj za BiH. Mi ćemo na osnovu ovoga osnovati Centar za robotiku i bit ćemo vjerovatno vodeći u BiH, što će omogućiti studentima da se obrazuju i lakše zaposle nakon školovanja – kaže Jusufranić.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.