Magazin
Jedini albino orangutan na planeti snimljen u prašumi nakon puštanja na slobodu Albu, što na latinskom znači "bijelo", spasila je Udruga za opstanak orangutana u Borneu 2017. godine, nakon što su otkrili da gladuje u kavezu u kojemu su je držali seljaci u selu Tanggirang, u središnjem Kalimantanu.

Plavooka majmunica sa svijetlim krznom bila je jako mršava, dehidrirana i prekrivena parazitima. Nažalost, stručnjaci su vjerovali da je odvojena od majke prije nego što je zarobljena.

U tom trenutku, Alba nije mogla biti vraćena u divljinu zbog zdravstvenih problema povezanih s albinizmom zbog čega je mogla biti lak plijen lovcima.

Naime, albino majmuni mogu imati loš vid i sluh, a suočavaju se i s povećanim rizikom za razvoj raka kože u kasnijoj životnoj dobi.

Nakon što se oporavila, udruga je pustila Albu 18. decembra 2018. godine u Bukit Baka Bukit Raya National Park gdje je postala fizički snažnija i gdje je naučila vještine preživljavanja.

Medicinski tim redovito prati Albu koja je i elektronički označena te se vjeruje da ima oko 6 godina. Na sreću, ona je jako dobro napredovala.

Udruga za opstanak orangutana u Borneu zadnji put je vidjela Albu u februaru kada se trebala ponovno sresti s tri novo puštena orangutana.

Odmah nakon puštanja ova tri orangutana, koje je promatrao tim udruge, ženka Unyo našla je Albu u šumi.

Unyo i Alba bile su zajedno smještene i ostvarile su čvrstu vezu u vrijeme boravka u rehabilitacijom centru udruge.

Prema informacijama sa stranice udruge, promatranjem su otkrili da Alba provodi u prosjeku 56,5% svojih aktivnih sati hraneći se u šumi, 27,2% u putovanju, 13,8% u odmoru i 2,2% vremena u drugim aktivnostima, uključujući izradu gnijezda za spavanje i socijalne interakcije.

Tim će nastaviti promatrati Albu u doglednoj budućnosti, držeći je na oku dok ona nastavlja svoje putovanje u divljini.

Pogledajte ovog preslatkog albino majmuna:

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.