11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Velika ulaganja Gooogla i Facebooka u podmorske kabele

Kada se pomisli na globalne internetske divove, bile one platforme ili društvene mreže poput Microsoft, Googlea, Facebooka, Amazona i drugih, uglavnom se misli na njihove usluge preko Interneta, eventualno na njihove cloud usluge. No Interneta pa ni velikih internetskih firmi nema bez podmorskih kablova. Svi podaci na Internetu putuju u obliku koda podmorskim optičkim kablovima od New Yorka do Sydneya, od Hong Konga do Londona… U podmorju oceana je skoro 750.000 milja kablova i čine vrlo bitan dio telekomunikacijske infrastrukture. Ti su kablovi tanke niti staklenih vlakana koji podatke prenose skoro brzinom svjetlosti. Jedan kabl može prenijeti desetine terabita (Tb) informacija u sekundi te su time brži od satelitskog prijenosa podataka i što je još važnije jeftiniji su.

Prema godišnjem izvješću SubTel Forum Analyticsa za 2019./2020 godinu Annual Submarine Telecoms Industry Report, osmom po redu takvom izvješću, među najvećim investitorima u podmorske kablove su upravo internetski divovi Google, Microsoft, Amazon, Facebook … Te kompanije već posjeduju više od polovice kapaciteta podmorskih kablova, onaj dio koji same ne koriste daju u zakup. No, očito na tome neće ostati.  Google je nedavno završio postavljanja podmorskog kabla koje povezuju SAD s Čileom gdje im se nalazi najveći podatkovni centar u Južnoj Americi. Pri kraju je i postavljanje njihovog kabla od savezne američke države Virginije do Francuske. Google ima 13 data centara širom svijeta, a još osam je u izgradnji. Svi oni su potrebni za izvršavanje milijardi pretraživanja preko Googleove tražilice Chrome, prijenos oko 400 sati video zapisa svake minute …

Google je, inače, u vlasništvu ili suvlasništvu najmanje 14 podmorskih kablova koji povezuju kontinente. Amazon, Facebook i Microsoft također su veliki ulagači ne samo u podatkovne centre nego i u podmorske optičke kablove u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Aziji, Europi i Africi, navodi analitička tvrtka TeleGeography.

- OGLAS -

Kako su podmorski kablovi jedna od strateških infrastruktura znaju biti i predmet geopolitičkih sporova. Na primjer, prošle godine Australija je blokirala kineskog tehnološkog giganta Huaweija u namjeri postavljanja kablova koji bi povezivao Australiju sa Salomonovim otocima.

Potražnja za podmorskim kablovima i dalje će sve snažnije rasti s obzirom na stalno i naglo povećanje podataka, zahtjevima za cloud, uvođenjem 5G tehnologije, WiFi 6 tehnologije …

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA