12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Planiranjem urbane mobilnosti moguće promijeniti saobraćajnu sliku u KS

U cilju realizacije aktivnosti vezanih za izradu Plana održive urbane mobilnosti za Kanton Sarajevo danas je organizovana radionica na kojoj su učestvovali predstavnici različitih grupacija s ciljem da se kroz participativni pristup dođe do prihvatljivih rješenja za sve u saobraćaju ali i mobilnosti građana, a sve u cilju postizanja kvalitetnijeg života građana i građanki Sarajeva.

Kako je istakao, tim povodom, stručni savjetnik u Ministarstvu saobraćaja KS Emir Hota taj koncept razvijen je na nivou Evropske unije, te podržan od evropske komisije i drugih njihovih institucija.

– Planiranje mobilnosti u skladu sa ovim konceptom i provođenje planiranih mjera koje su njime predviđene promijenile su saobraćajnu sliku mnogih gradova u svijetu te značajno uticali na poboljšanje kvaliteta života u njima – poručio je Hota.

- OGLAS -

Riječ je o prvom koraku u okviru procesa pripreme tog, za razvoj Kantona Sarajevo i grada Sarajeva, važnog dokumenta.

Po riječima, Ann Loffing predstavnice firme SEE Change Net, koja organizira radionicu, pješačenje, biciklizam, javni prijevoz su samo neki od oblika ekološki prihvatljivih vidova saobraćaja, a transport u tome ima vrlo važnu ulogu.

Upravo se zbog toga mora razmišljati o kvalitetu života ljudi koji naseljavaju urbana područja, jer u najvećem broju slučajeva dosadašnji način potreba za kretanjem prouzrokuje štetne posljedice kao što su zagađenje zraka, koje ima štetne posljedice po zdravlje ljudi.

– Mobilnost je nešto što se tiče svih građana – istakla je Loffing.

Istaknuto je, kako se usvajanjem ovog plana osigurava i mogućnost korištenja sredstava međunarodnih institucija, kao što su Evropska banka za razvoj (EBRD), Svjetska banka i Evropska investicijska banka (EIB), te mogućnost povlačenja grant sredstava iz europskih fondova koji su predviđeni za realizaciju pomenutog plana.

Kanton Sarajevo je partner u Projektu „Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope – gradovi JIE prema održivom, čistom i energetski efikasnom prevozu, koji je financiran od njemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a implementira ga Njemačka razvojna agencija – GIZ, u okviru svog Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Europu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), saopćeno je iz Press službe KS. 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA