12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Bačena bomba na ruski konzulat u Atini

Na ruski konzulat u Atini je bačena ručna bomba, saopštila je lokalna policija u petak, javlja Anadolu Agency (AA). U eksploziji niko nije povrijeđen, a izazvana je manja materijalna šteta.  Sigurnosne kamere su snimile dvije osobe na motociklu kako bacaju manji predmet na ogradu koja okružuje konzulat u petak ujutro. Na mjesto događaja je upućena deminerska ekipa.

Policajci su okružili područje oko konzulata, koji se nalazi u predgrađu, sjeverno od centra grada. Istražioci provjeravaju da li je djelimično zapaljeni motocikl pronađen u centru grada povezan s incidentom. Grčka ima dugu historiju napada na simbole državne moći, bogatstva i strane diplomatije. Napadači uglavnom podmeću manje eksplozivne naprave koje ne uzrokuju povrede.

Policijski zvaničnici, koji nisu željeli otkriti identitet, za napad sumnjiče ljevičarsku militantnu grupu “Popular Fighters Group”, koja je preuzela odgovornost za napade na televizijsku kuću i novinsku redakciju u decembru.

- OGLAS -

Grupa poznata u Grčkoj kao OLA se smatra odgovornom za nekoliko bombaških napada i pucnjava od 2003. godine. 

Pripadnici pokreta su ranije napali rezidenciju njemačkog ambasadora u Atini, ispalili su rakete na kancelariju prodavača automobila, a postavljali su bombe ispred grčkog udruženja privrednika, banke i sudnice.

Nijedan napad nije uzrokovao ljudske žrtve.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA