Magazin
Kako uštediti novac: Ovi trikovi će vam pomoći u tome Svakog mjeseca imate u planu uštedjeti, no, to vam i ne polazi za rukom? Ovi trikovi će vam pomoći u toj misiji
#

1. Budžet

Analizirajte koliko trošite svaki mjesec, te identificirajte područja u kojima trošite previše. Nemojte trošiti više nego što zarađujete. Kad stavite na papir koliko na što potrošite i sami ćete se iznenaditi koliko novaca bacate.

2. Ciljevi

Godinu započnite s listom stvari koje biste u 2019. htjeli priuštiti. To može biti auto, novi stan, putovanje ili nova kuhinja. Šta god bilo, istražite koliko vaš cilj košta i počnite štedjeti.

3. Isplanirajte obroke

Ako stalno bacate pokvarenu hranu, time zapravo bacate i svoj novac u smeće. Imamo jednostavno rješenje vašeg problema: prije nego što odete u trgovinu u nabavku, pogledajte u katalog vaše omiljene trgovine kako biste vidjeli šta je na sniženju i osmislite obroke s tim namirnicama. Tek onda napišite kupovnu listu i držite je se.

4. Kupujte pametnije

Veliku je kupovinu najbolje odraditi u određeno doba godine kao što su velika sniženja, a idealno razdoblje upravo je januar kada ionako gdje god prođemo vidimo velike natpise “sniženje” ili “sale”. Tako bi sada napokon mogli obnoviti namještaj ili kupiti novu mašinu za veš koja vam se stalno kvari. Finansijski stručnjaci savjetuju usvajanje navike kupovanja odjeće i cipela, kao i drugih sezonskih artikala poput klime ili kosilice, krajem sezone kada su njihove cijene snižene. No, isto tako savjetujemo i da prije same kupovine pogledate što vam treba kako vas ne bi zavele niske cijene.

 5. Redovno stavljajte novac u štednju

Bilo da se radilo o računu ili, pak, o običnoj kasici prasici, ovo je jedna od najboljih metoda uštede. Svaki tjedan odvojite koliko možete. Nekad će to biti pet kuna, a nekad i sto, ali bitno je da taj novac ne dirate. Na kraju 2019. iznenadit ćete se koliko ste uspjeli uštedjeti.

 6. Promijenite planove za putovanja

Iako možda nije toliko atraktivno, preskočite skupi let avionom i smještaj u luksuznom hotelu na nekom egzotičnom mjestu i istražite obližnje gradove do kojih možete putovati automobilom ili autobusom. Svakako je vrijedno uštede, a i mjesta koja nam na prvi pogled djeluju dosadnima, često se znaju pokazati zanimljivima i lijepima.

 7. Prestanite pušiti

Nema boljeg vremena od 1. siječnja za odustajanje od ove skupe ovisnosti. Uz očite zdravstvene prednosti, u 2019. bi prestajanjem pušenja mogli uštedjeti gotovo deset tisuća kuna (ako pušite kutiju dnevno).

 8. Prestanite se voziti automobilom

Umjesto da trošite na gorivo, registraciju, tehnički pregled, osiguranje, servise i sve ostalo što posjedovanje i vožnja automobilom sa sobom nosi, izvadite bicikl iz garaže. Ako ipak niste obožavatelj vožnje na dvonožnom ljubimcu, vozite se radije autobusom ili se dogovorite s kolegama s posla koji žive u vašoj blizini da zajedno putujete na posao.

 

 
 
Ostali clanci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.