Magazin
Kalifornija: Briše se 85.000 sudskih presuda za marihuanu Od 53.000 osobe obuhvaćene tom mjerom u losanđeleskom okrugu, 32 posto su crnci, 45 posto "latinosi" i 20 posto bijelci
#

Više od  85.000 presuda za manje prekršaje u vezi s konzumiranjem marihuane automatski će se izbrisati iz sudskih spisa zahvaljujući novom računalnom programu koji se počinje primjenjivati u Kaliforniji, gdje je prodaja i uporaba marihuane u rekreativne svrhe legalizirana 2018.

"Ta će mjera donijeti potrebno olakšanje nebjelačkom stanovništvu koje je suviše patilo zbog nepravednih posljedica naših zakona na tom polju", rekla je u četvrtak u saopštenju Jackie Lacey, glavna državna odvjetnica losanđeleskog okruga u kojem će se izbrisati 66.000 presuda.

Od 53.000 osobe obuhvaćene tom mjerom u losanđeleskom okrugu, 32 posto su crnci, 45 posto "latinosi" i 20 posto bijelci, navodi se iz ureda državne advokatice.

Te su presude, od kojih su neke izrečene još 1961., nerijetko prepreka u zapošljavanju i u pronalasku stana.

"Ova tehnologija može u nekoliko sekundi prepoznati koji su slučajevi prikladni za primjenu ove mjere i tako pomoći osoblju da ne mora proučavati svaki pojedini spis u sudskoj arhivi", pohvalile su se službe.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.