1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Britanski ministar: Novi soj koronavirusa je izvan kontrole

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju da je novi soj koronavirusa “izvan kontrole”, pravdajući zatvaranje Londona i dijela Engleske koje bi moglo potrajati dok se ne procijepi stanovništvo.

“Nažalost, novi soj je izvan kontrole. Moramo ponovo uspostaviti kontrolu, a to je moguće jedino ograničavanjem društvenih kontakata”, rekao je Matt Hancock za Sky News.

“Bit će jako teško držati ga pod kontrolom dok se ne procijepi stanovništvo”, dodao je.

- OGLAS -

Konzervativna vlada Borisa Johnsona u subotu navečer je proglasila karantenu za London te za jugoistok i dio istoka Engleske, nagnavši više od 16 milijuna stanovnika da budu kod kuće i odustanu od druženja za Božić.

Zatvorene su sve trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne potrepštine i zabranjeno je putovanje izvan tih zona za koje je proglašen najviši stupanj uzbune, bilo u druge dijelove Ujedinjenog Kraljevstva, bilo u inozemstvo. Barovi, restorani i muzeji ondje su zatvoreni već od srijede.

“Ovo je velik izazov sve dok se ne procijepi stanovništvo. S time ćemo se boriti idućih mjeseci”, upozorio je Hancock.

Velika Britanija je obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da se novi soj virusa širi brže i “do 70 posto”, rekao je premijer Boris Johnson.

U svijetu su već otkrivene i prijavljene ranije mutacije SARS-CoV-2.

Vladin znanstveni savjetnik Patrick Vallance rekao je u subotu da novi soj, uz to što se brže širi, postaje i “dominantan” oblik koji je u prosincu doveo do “naglog porasta” hospitalizacija.

Pojavio se sredinom rujna u Londonu i u Kentu, na jugoistoku, rekao je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA