Magazin
Lažna bogatašica prevarila kremu njujorškog društva
#

Predstavljala se bogatašima kao bogata nasljednica iz Njemačke, a zapravo je bila obična prevarantica. Netflix i HBO već pripremaju o njoj seriju.

En Delvej (Annom Delvey) predstavljala se u SAD svojim novim prijateljima kao bogata kćerka njemačkog milionera. Kako će se pokazati, Delvej nije Njemica, nego Ruskinja, pravog prezimena Sorokin, inače kćerka vozača kamiona.

Svoje je prijatelje vodila u skupocjene restorane i spa-tretmane, ali je i mnoge uvalila u dugove s mnogo nula, piše ''Time''. Ovaj je magazin objavio i najzanimljiviji dio knjige o bogatoj prevarantici.

Ovih dana je zbog niza prevara osuđena na 12 godina zatvora. O njoj je i objavljena knjiga "Moja prijateljica En", u kojoj je do detalja opisano kako je Sorokin uspjela prevariti brojne njujorške bogataše iz visokog društva.

Najprije je u banci dobila kredit od 100.000 dolara i tim prvim kapitalom odlučila da pokrene vlastiti projekat - život na visokoj nozi kako bi fascinirala i ostale pripadnike visokog njujorškog društva.

Uplatila je 35.000 dolara za najam privatnog aviona, počela izlaziti po zabavama, a prijateljstvo s urednicom fotografije u čuvenom "Vanity Fairu" samo joj je olakšalo otvaranje vrata za zabave na kojima se okupljaju bogataši i svi koji nešto znače u društvenom životu Njujorka.

No, pretjerala je kad je htjela podići novi kredit od čak 22 miliona dolara, kako bi navodno pokrenula fondaciju, preko koje bi finansirala umjetnost.

Nakon što su iza nje ostali neplaćeni hotelski računi, počele su provjere u bankama, a kad su banke počele istraživati njezinu imovinu, shvatili su da nema ni centa.

Sud je do sada ustanovio da je banke, hotele, restorane i navodne prijatelje već oštetila za oko 270.000 dolara.

Budući da takve priče obično završe na filmu, tako je i sa En "Delvej" Sorokin. Netflix je već počeo snimati, a HBO upravo priprema seriju u nekoliko nastavaka o ovoj vrhunskoj prevarantici. No, državni odvjetnik već se pobrinuo da prevarantica ne dobije ništa.

Netflix je već uplatio njenom odvjetniku prvih 30.000 dolara, a trebao bi još 70.000. No, tim novcem odvjetnik će podmiriti sudske troškove.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.