15 C
Sarajevo
28.03.2024

Dodik: Nećemo promijeniti stav o vojnoj neutralnosti ni zbog formiranja vlasti

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik održao je danas konferenciju za novinare povodom 23 godine od osnivanja te stranke.

Dodik je istakao kako je SNSD najveća i nezaobilazna politička partija koja ima najjače poslaničke klubove u NSRS i Parlamentu BiH, većinu ministara u Vladi RS-a, svog člana Predsjedništva i imat će predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

– Sporimo samo onu BiH koja nije zasnovana na izvornom Dejtonu. Evropski put nije sporan i Mehanizam koordinacije. Ostajemo privrženi vojnoj neutralnosti – poručio je Dodik.

- OGLAS -

Za sutra je najavio sastanak sa liderima SDA i HDZ-a BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, te dodao da

Brisel očekuje brzo formiranje vlasti vez bilo kakvog uslovljavanja.

– U EU postoji pet članica koje nisu članice NATO-a. Istovremeno, SDA traži plan BiH za NATO. Mi smo za neutralnost i saradnju sa NATO-om. Na tome se zadržavamo. Ono što je utvrdila NSRS za nas je obavezujuća. U reformi odbrane BiH podlo je nametnuta odredba da će sve institucije u BiH raditi na putu u NATO – istakao je Dodik.

Naglasio je da SNSD ne ide ni u kakvu koaliciju sa SDA, kao i da nikakav pisani dokument o programskoj ili bilo kakvoj koaliciji neće potpisati jer „ne smatramo da možemo biti koalicija sa SDA“.

– Mi možemo samo da budemo dio tehničkog procesa formiranja Vijeća ministara, u kojem ono što nama pripada – Srbima i RS-u – ovaj put uzima SNSD. Za takvo nešto nema potrebe da dobijamo saglasnost SDA, niti ja mogu da spriječim SDA u onome što njima pripada – kaže Dodik.

Razlika između ovoga što SNSD radi i onoga što smo imali četiri godine prije, pojašnjava, je u tome što je „kod njih bila programska saradnja koja je rezultirala potpisanim sporazumom u kojem se vidjelo mnogo stvari koje su
prihvatili predstavnici iz RS-a“.

SNSD-u, kako je rekao, od devet ministarstava pripadaju tri i pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za vrijeme jučerašnje posjete, kaže, vidio je da u Briselu očekuju da Vijeće ministara BiH treba da bude formirano u prvim narednim sedmicama.

Dodik napominje kako je njegov cilj dejtonska BiH, koja je uspostavljena u Dejtonu i Ustavu.

– Smatram sebe potpunim legalistom kada kažem da se zalažem za Ustav, onako kako je on napisan, a ne kako su to neki kreirali i nametnuli jedan surogat od BiH, koji ne može da funkcioniše – dodao je Dodik.

Navodi kako nije nepoznato da on preispituje svoj boravak u Predsjedništvu, čak i prije nego je izabran.

– U svakom slučaju, ta jedna stalna atmosfera blokade… Evo, imamo situaciju da građanima BiH može da se smanji cijena roaminga u regionu, a kasnije i sa zemljama EU u cjelini za 80 posto. I tu nema dogovora. Šta se tu ima dogovarati, to se naprosto treba prihvatiti. Jedina BiH odbija da potpiše 5. aprila taj sporazum zatoi što postoje interesi nekih kompanija – rekao je Dodik.

Ističe kako se danas čuo sa direktorom m:tela, u kojem su spremni da poštuju te odluke.

– Ja sam se danas telefonom čuo i sa gospodinom Komšićem, koji pristaje da damo našu saglasnost da se potpiše taj sporazum. Gospodin Džaferović smatra da treba da još vidi, nešto mu nije jasno oko toga, što govori opet da je BH Telecom u tom pogledu… Vjerovatno hoiće da dobije novo vrijeme i nove prihode. Na tim pitanjima ja ne želimda trošim snagu. To je suštinski interes građana, svih ljudi. Zašto bismo mi plaćali 80 posto veću cijenu i više nego bilo ko drugi iz Srbije, Crne Gore il zemnalja EU – dodaje Dodik.

Ukoliko se na tome bude gubilo vrijeme, pita se kakva je to zemlja koja ne štiti svoje građane.

– Danas sam tražio saglasnost od gospodina Komšića da nas dvojica, ako Džaferović ne bude dio tog ukupnog konsenzusa, možemo da donesemo tu odluku. Onda bi gospodin Džaferović trebao da potegne vitalni nacionalni interes, a ako ne potegne, onda ta odluka važi – pojasnio je Dodik, dodavši da će Predsjedništvo BiH već sutra poslati svoju odluku da prihvata potpisivanje tog sporazuma.

Novinare je zanimalo i da li institucije BiH trebaju da imaju svoj avion, a Dodik je odgovorio da nije protiv toga, ali da „u Predsjedništvu BiH imaju problem da odluče o krečenju prostorija, a kamo li da kupuju avione“.

– Ja sam funkcioner RS-a i smatram da imam pravo da koristim njene resurse – zaključio je lider SNSD-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA