7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Kosovska opozicija: Dijalog sa Srbijom treba da vodi Vlada, sve drugo je neustavno

Način na koji čelnici kosovskih institucija vode dijalog sa Srbijom je neustavan i neozbiljan, rečeno je danas na okruglom stolu o temi “Ustavnost i institucionalne odgovornosti u procesu dijaloga sa Srbijom”, koji su u Skupštini Kosova organizovale poslaničke grupe opozicionih Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Pokreta Samoopredeljenje, javlja Anadolu Agency (AA). 

Avdullah Hoti, šef poslaničke grupe LDK, istakao je da njegova partija veruje da je dijalog jedini put za rešenje otvorenih pitanja sa Srbijom. Hoti je ocenio da aktuelna vladajuća koalicija PAN sa pridruženim socijaldemokratama, nije imala ozbiljan pristup ovom pitanju i nije se potrudila da postigne potrebni široki društveno politički nacionalni koncezus.

On je podsetio da je bilo je drastičnih promena u pristupu institucionalnih čelnika dijalogu sa Srbijom, od zalaganja za pripajanje Preševske doline, korekcije granica i razmene teritorija, do tvrdnji da Kosovo ništa neće izgubiti i sve je to dovelo do toga da građani izgube poverenje u rukovodstvo zemlje prema procesu dijaloga. 

- OGLAS -

“Za nas kao Demokratski savez Kosova uvek je bilo jasno da dijalog treba da predvodi Vlada na osnovu ustavnog mandata koji ima. Svaka druga vrsta aranžmana i upravljanja ovim procesom, čini taj proces neustavnim i neprihvatljivim. Ne možemo se sa pregovaračkim ekipama vratiti unazad, kao u vreme kada je Kosovo imalo privremene institucije. Rešenje ne dolazi sa timovima za dijalog koji ne čine ništa drugo osim pokušaja da opravdaju nedostatak postojećih institucija u zemlji”, kazao je Hoti. 

Glauk Konjufca, šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje, izjavio je da je proces dijaloga sa Srbijom karakterisan trgovinom, koja je degradirala dijalog i kredibilnost Kosova kao države. Konjufca je kazao da je premijer Ramush Haradinaj odustao od vođenja dijaloga, jer je to bio uslov Demokratske partije Kosova kada su sklapali koalicioni sporazum, a sve kako bi se dijalog prepustio predsedniku Hashimu Thaciju. On je kritikovao i poslanike Socijaldemokratske partije, koji su po izlasku iz Samoopredeljenja, dali bjanko podršku premijeru. Po njemu, sve je to oštetilo kredibilitet dijaloga i zato ga treba vratiti na nultu poziciju. 

“Kosovu je potrebno da se ovakav proces vrati na nulu, na nultu tačku u smislu onoga što se naziva završnom fazom dijaloga sa Srbijom. Znamo da je, kada je predsednik ušao sa svojim projektom, oteo proces dijaloga, objavio svoj projekat razmene teritorije i oštetio proces kosovske države iz kojeg mi plaćamo cenu, a ja i proces povlačenja priznanja povezujem s tim. Zbog toga sve ovo mora biti vraćeno na nultu tačku”, rekao je Konjufca. 

Politički analitičar Dastrid Pallaska kazao je da u Timu jedinstva za vođenje dijaloga sa Srbijom treba da bude sačinjena od predstavnika svih političkih partija te da je to najbolji način za vođenje dijaloga. 

“Mislim da je to najbolji i možda čak i jedini mehanizam. Iz tog razloga, ja se ne slažem sa mišljenjem gospodina Konjufce da su izbori u ovom slučaju rešenje. Zašto? Većina od kvalifikovane dve trećine, koja je potrebna za usvajanje njihovih sporazuma, apsolutno ne utiče od izbora. Jer, pretpostavljajući hipotetičku situaciju da se sutra održe izbori, a opozicione partije preuzmu vlast, u bilo kom formatu, opet neće moći sami da pokrenu taj proces napred“, rekao je Palaska.

Palaska je ocenio i da je Zakon o dijalogu usvojen u Skupštini Kosova neustavan, jer je urađen kako bi zamenio institucije, dok su poslanik LDK-a Driton Selmanaj i poslanica Samoopredeljenja Albulena Haxhiu ponovili stav da je Zakonom o dijalogu prekršen u nekoliko članova Ustav Kosova. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA