10 C
Sarajevo
19.04.2024

Europol upozorava na porast nasilja ektremne desnice

“Značajan porast” desnog raspoloženja “odražava se i kroz značajan broj nasilnih incidenata u mnogim zemljama-članicama EU”, navodi se u dokumentu. 

Sam broj slučajeva hapšenja koja su, kako se navodi, povezana s desnim terorizmom tokom poslednje tri godine bio je u stalnom porastu, s 12 slučajeva u 2016, na 44 u 2018. desne grupe su takođe pokazale konstantan interes za oružje i eksploziv.

“Kako bi stekle fizičku sposobnost i ratne veštine upotrebe oružja“, kako se navodi u izvještaju, “članovi desnih grupa nastoje pridobiti vojno i bezbjednosno osoblje, kako bi uz njihovu pomoć ovladali znanjem u oblasti nadzora i ratnih vještina“. 

- OGLAS -

Važnu ulogu u tome igrala su i takmičenja u borilačkim sportovima, koja su koristili pripadnici desno ekstremne scene.

Transnacionalno umrežavanje

Europol sa zabrinutošću napominje da desne radikalne organizacije i mreže postaju “sve popularnije” među mlađim i obrazovanijim slojevima stanovništva. 

Povećava se i transnacionalno umrežavanje tih grupacija: Europol spominje mreže poput “Hammerskins”, “Soldiers of Odin”, u Njemačkoj zabranjenu “Blood&Honor”, kao i grupu “Combat 18”.

Nekoliko pokrajinskih ministara unutrašnjih poslova izjasnilo se za zabranu “Combat 18”, dok njemački savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer o tome još nije donio odluku. 

Ipak, očekuje se da će Zehofer uskoro predstaviti plan novih mjera u borbi protiv desnog ekstremizma, a odgovarajuće predloge za to već su mu podnijeli iz Službe za zaštitu ustavnog poretka i Saveznog ureda za kriminal.

Nasilni napadi, prema Europolu, uglavnom su usmjereni protiv izbjeglica i azilanata, muslimana, političara ili političkih protivnika iz lijevog spektra, ali i protiv seksualnih manjina.

Evropska policijska agencija izrazila je žaljenje zbog toga što mnogi nasilni incidenti nisu prijavljeni, jer većina nasilnih ekstremno desnih djela u EU nisu prepoznata kao teroristička ili incidenti u vezi s terorizmom, već se prema nacionalnom zakonodavstvu smatraju “ekstremističkim aktivnostima”.

Zato postoji jaz između javno dostupnih informacija i obavještenja koje države-članice prijavljuju Europolu. 

“Kao rezultat toga, Europol trenutno nema sveobuhvatnu bazu podataka o svim desnim terorističkim incidentima koji su poznati državama-članicama EU”, žale se iz te organizacije.

Nasilje s političkom porukom

Konstantin fon Noc, zamjenik predsjednika poslaničke grupe Zelenih, smatra da je potrebno djelovati u segmentu razmjene podataka. 

“Europol svoju misiju prikupljanja, analiziranja i procjene informacija i obavještajnih podataka, kao i informisanju država članica EU, može ispuniti samo ako za to postoji osnova“, rekao je Fon Noc. 

Postojeći “nedostaci u razmjeni informacija i kvalitetu podataka”, kako je rekao, još uvijek nisu otklonjeni. 

Pri tom, na evropskom nivou trenutno ne postoji “jedinstvena definicija za osobe koje predstavljaju bezbjednosnu opasnost”.

Potpredsjednica stranke Ljevica Martina Rener zahtijeva da se uzmu u obzir političke poruke tih djela vezanih za jačanje desnice u društvu. 

Ona tvrdi da bi kriminalistički policajci “koji prestupnike prerano odbacuju kao spontano radikalizovane ili alkoholizovane, trebalo da razumiju da ta djela imaju poruke s političkom suštinom, a koje opet imaju veze sa situacijom jačanja desnice u društvu”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA