20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Dodik: BiH ne ide u NATO, novo Vijeće ministara do Nove godine

 Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da Bosna i Hercegovina ne ide u članstvo NATO saveza te da se taj status ne prejudicira Programom reformi, već da će se sve odluke u tom pogledu, eventualno, morati ponovo da donesu.

– Imali smo sastanak zajedno s poslanicima vladajuće koalicije u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta BiH iz RS. Izvršni komitet SNSD-a i ovaj forum poslanika prihvata informaciju koju sam im dostavio o planu reformi BiH i smatra da je veoma važno da ona potvrđuje da BiH ne ide u članstvo NATO saveza – ustvrdio je Dodik.

Kazao je da je iz NATO-a rečeno da će prihvatiti dokument Program reformi u BiH. 

- OGLAS -

Nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, Dodik je na konferenciji za novinare rekao da vjeruje da će sva procedura imenovanja u Vijeću ministara BiH biti završena do kraja godine.

Dodao je da su nakon nedavne sjednice Predsjedništva BiH konačno deblokirana imenovanja u Vijeću ministara te da se već 4. i 5. decembra očekuje sjednica Predstavničkog doma i vjeruje da će biti potvrđeno imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

– Nakon toga on ima 35 dodatnih dana za razgovore, a do Nove godine bi sve trebalo da se završi vezano za Vijeće ministara. To je trenutak u kojem se tek aktivira ta reformska agenda BiH, koju je donijelo Predsjedništvo BiH – rekao je Dodik.

Najavio je i povećanje penzija u RS za tri posto od januara iduće godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA