Magazin
Muškarac u SAD-u iskašljao dio pluća New England Journal of Medicine objavio da je u SAD-u zabilježen nevjerovatan medicinski slučaj.
# index.hr

U bolnicu u San Franciscu primljen je 36-godišnji muškarac sa simptomima kritičnog zatajenja srca koji su se pogoršavali. Primljen je na intenzivnu njegu, a s obzirom na njegovu historiju bolesti i liječenja, koja uključuje i ugrađivanje pacemakera, propisan mu je odgovarajući tretman koji je uključivao poseban uređaj za pomoć pri zastoju srca. Primio je i lijekove protiv zgrušavanja krvi.

 

Muškarac je zadržan na intenzivnoj njezi, a tokom sedmice je došlo do, kako NEJM opisuje, ekstremnog perioda kašlja. Radilo se o toliko jakom napadu kašlja da je pacijent iskašljao desno bronhijalno stablo, odnosno desne bronhe.  Pacijent je iskašljao cijele netaknute bronhe desnog plućnog krila, a NEJM je objavio i fotografije iskašljanog dijela pluća.

Pacijent je potom intubiran, a bronhoskopijom je otkriveno kako je u desnom donjem režnju imao malo krvi. Budući da su napadi kašlja prestali, muškarac je počeo samostalno disati. Sedam dana nakon toga preminuo je od komplikacija povezanih sa zatajenjem srca. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.