12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Koliko dugo djeca različitih uzrasta smiju biti pred ekranom?

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma iz 2018. godine čak 56 posto današnje djece širom svijeta provodi manje vremena napolju nego osuđenici u američkim zatvorima.

Nedostatak vremena i sve manje mjesta za igranje dovode do toga da djeca danas provode alarmantno malo vremena na otvorenom -izložena svežem vazduhu i sunčevoj svjetlosti – i uz tradicionalne fizičke igre i aktivnosti, što ima izrazito negativan uticaj na njihov razvoj.

Stručnjaci za razvoj djece preporučuju ograničavanje vremena koje djeca provode pred ekranima jer jedino na taj način neće biti ugrožene stvarne interakcije sa roditeljima i drugima, koje su izuzetno bitne za učenje i razvoj djeteta. Najnovije smjernice Američke pedijatrijske akademije (AAP), kako prenosi beogradski Danas, preporučuju sljedeće:

- OGLAS -

– Djeci mlađoj od 18 mjeseci treba onemogućiti pristup medijima preko bilo koje vrste ekrana, odnosno korišćenje medija treba da se ograniči samo na video razgovore sa roditeljima dok su oni odsutni.

– Djeca od 18 mjeseci do dvije godine mogu gledati ili koristiti medijske programe ili aplikacije visokog kvaliteta ako odrasli nadgledaju i usmjeravaju njihovo korišćenje kako bi im pomogli da razumiju ono što vide.

– Djeca uzrasta od dvije do pet godina ne bi trebalo da provode više od jednog sata dnevno ispred ekrana, i to uz učešće odraslih koji gledaju dati program sa djecom ili se igraju sa njima.

– Djeca starija od šest godina treba da imaju jasno ograničeno vrijeme koje provode uz elektronske i digitalne medije, kao i jasno određenu vrstu medija koje mogu da koriste.

Vremenska ograničenja su neophodna jer treba da obezbede da dijete ima dovoljno vremena za zdrave aktivnosti u toku dana koje su neophodne za njegov pravilan rast i razvoj. U te aktivnosti se ubrajaju fizička igra, čitanje, kreativne igre kao što je crtanje, ali i društveno vreme provedeno sa porodicom i prijateljima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA