15 C
Sarajevo
26.04.2024

Krvavi sport koji uzima živote: Četvrti bokser preminuo nakon samo tri mjeseca…

Stravičnu sliku pruža pogled unazad manje od tri mjeseca. U ringu se događaju tragedije. Četvorica su boksera umrla tokom borbi ili tek koji dan kasnije u bolnicama od posljedica bokserskih mečeva.

19. jula 2019. – Maksim Dadašev (28), Rusija (protivnik: Subriel Matías, Puerto Rico). Meč je otišao u 11 rundi, borbu je zaustavio trener ruskog boksera koji je kolabirao u kolima hitne pomoći na putu u bolnicu. Podvrgnut je operaciji mozga, stavljen je induciranu komu, ali preminuo je od moždanog edema (oticanja).

25. jula 2019. – Hugo Alfredo “Dinamita” Santillan (23), Argentina (protivnik: Eduardo Javier Abreu, Uruguay). Onesvijestio se dok je sudac borbu proglašavao neodlučeno. U bolnici je dijagnosticirano oticanje mozga, otkazali su bubrezi i Santillan se više nikada nije probudio. Santillan se zapravo nije ni smio boriti jer je samo mjesec dana ranije imao borbu koju je izgubio.

- OGLAS -

21. septembra 2019. – Boris Stančov (21), Bugarska (protivnik: Ardit Murja, Albanija). Borio se pod licencom svojeg rođaka kako bi skrio zdravstvene probleme. Tragedija se dogodila u četvrtoj rundi, jednostavno se srušio u ringu, a nije pomogla ni hitna intervencija liječnika. Uzrok smrti: infarkt, srce nije izdržalo napore.

16. oktobra 2019. – Patrick Day (27), SAD (protivnik: Charles Conwell, SAD). Doživio je nokaut, četiri je dana bio u induciranoj komi zbog teških ozljeda mozga. Liječnici su pristupili hitnoj operaciji mozga, ali trauma je bila prevelika da bi se spasilo život 27-godišnjeg američkog boksača…

Jon Durr / 

– Jako je teško objasniti ili opravdati opasnosti u boksu u ovakvo vrijeme. Ovo nije vrijeme kad su primjerene osude ili prozivanja, a ni odgovori nisu jasni. Ali vrijeme je da poduzmemo nešto. Znamo mnoštvo pitanja, imamo sredstva da odgovorimo na njih, budemo odgovorni i učinimo boks sigurnijim. Tako ćemo honorirati nasljedstvo Patricka Daya – rekao je promotor preminulog boksača, Lou DiBella pa dodao:

– Patrick nije ni morao boksati. Dolazi iz dobre porodice, bio je pametan, obrazovan, imao dobre vrijednosti i druge vrline zbog kojih je mogao zarađivati za život. Izabrao je boks znajući za neizbježne rizike s kojima se svaki borac suočava kad ulazi u boksački ring – izjavio je DiBella.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA