2 C
Sarajevo
27.04.2024

MUP RS dobio deset uređaja za detekciju droga kod učesnika u saobraćaju

Predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske uručili su danas predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS deset najsavremenijih uređaja – analizatora za detekciju opojnih droga i psihoaktivnih lijekova u organizmu kod vozača i drugih učesnika u saobraćaju, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Agencije za bezbjednost saobraćaja, riječ je o savremenim prenosivim ručnim uređajima, koji putem uzorka pljuvačke omogućavaju trenutno utvrđivanje prisustva opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu vozača.

Novica Krunić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, istakao je da vožnja pod dejstvom opojnih droga i psihoaktivnih lijekova, posebno u kombinaciji s alkoholom, povećava rizik od nastajanja saobraćajnih nezgoda.

- OGLAS -

Krunić je rekao da se na ovaj način RS izdvojio kao pravi u regionu, koji je obezbjedio preduslove za praćenje indikatora koji se odnose na ovaj problem, a koji su definisani Metodologijom za mjerenje i praćenje indikatora bezbjednosti saobraćaja na putevima RS.

Agencija za bezbjednost saobraćaja RS ranije je MUP-u donirala 44 uređaja za detekciju alkohola u organizmu, čime su stvoreni preduslovi za sveobuhvatnu i jednostavnu kontrolu najrizičnije grupe učesnika u saobraćaju.

Uređaji za detekciju opojnih droga i psihoaktivnih lijekova nabavljeni su u okviru sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijale društava za osiguranje iz Federacije BiH kao dio preventive za realizaciju projekata unapređenja bezbjednosti saobraćaja.

  / 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA