7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Konaković prešutio povećanje svog budžeta za “neprofitne organizacije” za 120.000 KM

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kaže da uštede počinju u njegovom Kabinetu. Prijedlog budžeta kojeg su zastupnici vladajuće “šestorke” usvojili u srijedu kaže da te uštede završavaju u Kabinetu predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića.

Iznos koji je prvobitno planiran za Kabinet premijera Kantona Sarajevo je u usvojenom Prijedlogu budžeta umanjen, ali je, s druge strane, uvećan iznos predviđen za Kabinet predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine.

Nacrtom budžeta za 2019. godinu je, podsjećanja radi, za taj Kabinet predviđeno 327.519 KM. Ta je stavka izmijenjena u usvojenom Prijedlogu budžeta te će Konaković i njegovi zamjenici na raspolaganju imati čak 447.519 KM. Poređenja radi, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i njeni zamjenici su u 2018. godini na raspolaganju imali 292.310 KM, tačno 155.209 KM manje nego što je sebi namijenio Konaković.

- OGLAS -

Stavka koja je povećana se odnosi na tekuće transfere neprofitnim organizacijama. Umjesto predviđenih 30.000 KM, Konaković “neprofitnim organizacijama” u 2019. godini namjerava podijeliti čak 150.000 KM. Isti iznos namjerava ostaviti na raspolaganju i u 2020. i 2021. godini. To u praksi znači da će predsjednik “Naroda i pravde”, stranke čiji su plakati prekrili Sarajevo tokom predizborne kampanje, u naredne četiri godine, ukoliko ostane na sadašnjoj poziciji, “neprofitnim organizacijama” po vlastitom nahođenju podijeliti gotovo pola miliona KM. 

Značajan prostor na sjednici Skupštine koja je održana u srijedu i na kojoj je usvojen Prijedlog budžeta za 2019. godinu posvećen je pohvalama na račun “štedljivosti” premijera Forte, što je bacilo u sjenu uvećani budžet Konakovićevog kabineta, a i sam predsjedavajući se nije potrudio objasniti motive koji su ga podstakli da inicira povećanje raspoloživog budžeta.

Konaković se, podsjećanja radi, nakon Općih izbora žarko želio vratiti na premijersku poziciju. To mu nije pošlo za rukom, što ga nije spriječilo da se sa pozicije šefa zakonodavne vlasti pokuša nametnuti i za šefa izvršne vlasti. Ta tendencija se prepoznaje u ponašanju premijera Forte koji u zvaničnim sastancima i javnim istupima ili nije prisutan ili ima ulogu statiste, dok glavnu riječ, iako mu pozicija koju obnaša ne daje tu mogućnost, vodi upravo Konaković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA