6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Švicarske Konfederacije u BiH

Ministrica Turković je naglasila da su odnosi Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije dobri i prijateljski i bez otvorenih pitanja. Zahvalila je Švicarskoj za finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini namijenjenu rješavanju hitnih potreba uzrokovanih pendemijom COVID-19, poput nabavke respiratora, dijagnostičkih testova te zaštitne opreme za bolnice širom zemlje.  

 Ministrica Turković je kazala da je za Bosnu i Hercegovinu od velike važnosti da je mlada generacija prepoznata kao ciljna skupina, ali i kao partner u projektima koje Švicarska provodi u Bosni i Hercegovini. Posebno je istaknula da dvije zemlje spaja i mnogobrojna bh. dijaspora koja je odlično integrirana u švicarsko društvo i predstavlja temelj za jačanje bilateralnih odnosa, ali i promocije potencijala Bosne i Hercegovine u Švicarskoj. 

Ambasador Hunn je naglasio da Švicarska želi dodatno razvijati i jačati dobre bilateralne odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Dodao je da bi dobrim odnosima dviju zemalja svakako doprinijelo i održavanje političkih konsultacija ministarstava vanjskih poslova. Podsjetio je da su posljednje održane telefonskim putem u junu 2020. godine, na nivou zamjenika ministara vanjskih poslova. Obostrano je izražena spremnost za održavanjem kontinuiteta konsultacija koje doprinose dalјem unapređenju odnosa.

- OGLAS -

Sugovornici su također ocijenili da je u narednom periodu neophodno ojačati politički dijalog susretima na visokom nivou, imajući u vidu da je posljednja posjeta na ministarskom nivou realizirana 2013. godine, kada je u Bosni i Hercegovini boravio ministar vanjskih poslova Švicarske.

Ambasador Hunn je informirao ministricu Turković da je Švicarska  prvi put najavila kandidaturu za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a za razdoblje 2023-2024. godina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA