7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Direktor OSA-e dostavio dvije diplome Komisiji za nadzor nad radom

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Nermin Nikšić izjavio je nakon današnje sjednice da je Komisiji direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehamedagić dostavio dvije diplome.

– Jedna je o stepenovanju Pravnog fakulteta, a druga je Američkog univerziteta gdje se potencira da je 240 bodova bachelor međunarodnog prava. Uz to, dostavljen je i popratni akt koji je tajnog karaktera. Tvrdi se da su dokumenti unutar OSA-e tajnog karaktera kada je to u pitanju. S obzirom na to Komisija je zaključila da će Tužilaštvu dostaviti obavijest da smo dobili diplome i kakve smo dobili, ali da mi nemamo ovlasti da ‘skidamo’ tajnost. To Tužilaštvo može da traži od OSA-e – rekao je Nikšić.

Član Komisije Mirko Šarović ocijenio je današnju sjednicu Komisije uspješnom jer su, kako kaže, njeni članovi dobili na uvid sve dokumente koje su zahtijevali prije sedam dana.

- OGLAS -

Ranije sjednicu je napustio član Nenad Stevandić iz razloga što su “nove diplome koje je direktor OSA-e dostavio klasifikovane kao tajni dokumenti, odnosno svim parlamentarcima, zabranjen je javni uvid”.

– Smatram da je to neprihvatljivo i da se s tim direktor izdigao iznad Tužilaštva BiH i Parlamentarne skupštine BiH – vlastitu diplomu proglasiti tajnim dokumentom, da drugi ne bi imali uvid. To do sada još niko nikad nije uradio i to je velika sramota. Oni koji to politički podržavaju treba da se stide – poručio je Stevandić po odlasku sa sjednice.

Komisija je tražila uvid u diplomu direktora OSA-e, kao i da joj se dostave imena kandidata za direktora, zamjenika i glavnog inspektora Agencije, kao i mišljenje da li trenutni direktor ispunjava sve uslove za funkciju, s obzirom na to da mu je poništenа diploma.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA