Magazin
NASA riješila misteriju Bermudskog trougla? Misterija Bermudskog trougla možda je riješena zahvaljujući snimcima jednog od NASA satelita u svemiru ?!
#

Bermudski trougao, takođe poznat kao Đavolji trougao, je region u Sjevernom Atlantskom okeanu gde je misterionzno nestalo više aviona i brodova. 

Popularna kultura pripisivala je različite nestanke paranormalnim aktivnostima ili čak nekakvom kolosalnom morskom čudovištu, ali NASA je možda pronašla odgovor na viševjekovno pitanje.

NASA-in Terra Modis satelit kreće se oko 450 milja iznad Sjevernog Atlantika. Satelit je snimio obalne oblake, 150 milja od obale Floride, iznad Bahama, kada su meteorolozi uočili nešto čudno.


Analizirajući snimke, primjetili su niz oblaka u obliku šestougla.Raspon heksagona se kreće od 20 do 55 milja i ne bi bio toliko intrigantan, ali ga sama lokacija čini fascinantnim.

Dr Randi Serveni, meteorolog Univerziteta u Arizoni, objasnio je ove anomalije.

Rekao je: "Ovaj satelitski snimak je zaista bizaran, posebno šestougaoni oblik koji formiraju oblaci. Pomoću današnjeg radara, možemo zapravo otkriti stvari koje, prije toga, jednostavno nismo mogli da razumijemo. Ove vrste heksagona nad okeanom su, u suštini, vazdušne bombe."

Te dodao:

"Oni su formirani pomoću onoga što se naziva mikro-olujni vazduh, eksplozija vazduha koja izlazi s dna oblaka i zatim udara u okean, stvarajući talase koji postaju još veći u interakciji jedni sa drugima”.

Naučnici pretpostavljaju da su ove vazdušne bombe možda dovoljne za prevrtanje čamca ili obaranje aviona. Još jedan satelitski snimak Velike Britanije pomogao je da se objasni šta se događa ispod oblaka.

Odgovor se nalazi na udaljenosti od 4.500 milja, na drugom snimku satelita, snimljenim iznad uzburkanog Sjevernog mora, pored obale Velike Britanije. Pokazuje više heksagona, koji se prostiru na 35.000 kvadratnih milja, otprilike veličine Irske.

Radarski snimak, napravljen istovremeno, otkriva nivoe morskih vjetrova od skoro 100mph. To je dovoljno moćno da stvara talase visoke preko 15 metara.

Naučnici veruju da snažni vjetrovi zabilježeni u Sjevernom moru postoje i ispod šestougaonih oblaka nad Bahamima. Tokom godina, problemi sa kompasom su navedeni kao jedan od glavnih razloga mnogih nestanaka.

Iako su neki smatrali da u tom području mogu da postoje neobične lokalne magnetne anomalije, dokazi za to nisu pronađeni Kompasi imaju prirodne magnetne varijacije u odnosu na magnetne polove, činjenica za koju navigatori znaju vjekovima.

Međutim, javnost možda nije toliko obavještena i misli da postoji nešto misteriozno u tome što se kompas „mijenja“ na prostoru velikom kao što je Bermudski trougao, a što je sasvim prirodna pojava.

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.