1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Jedan slučaj morbila u RS u ovoj godini

Iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo ističu da svakodnevno prate pojavu i kretanje zaraznih bolesti kako na području RS, tako i u Federaciji BiH, posebno nakon što je u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija morbila, gdje je od početka godine prijavljeno 113 oboljelih.

To, kako dodaju, predstavlja rizik za dalje širenje morbila među osjetljivom populacijom.

Institut za javno zdravstvo je uputio dopise domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u RS u vezi s jačanjem mjera za sprečavanje širenja morbila.

- OGLAS -

U pitanju je vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem.

Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti.

Kako je obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubele i parotitisa (MRP) posljednjih godina u RS bio niži od neophodnih 95 posto (za 2018. godinu iznosio je 83,4 posto, za 2017. godinu 83 posto, a za 2016. godinu 74 posto), neophodno je intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti.

MRP vakcina se, prema programu obavezne vakcinacije u RS, daje u dvije doze, sa navršenih 12 mjeseci i sa šest godina (odnosno pred upis u osnovnu školu).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA