15 C
Sarajevo
25.04.2024

Katar kupio SP

“The Times” tvrdi da posjeduje dokaze koji dokazuju kako je Katar doslovno kupio domaćinstvo za nadolazeće Svjetsko prvenstvo 2022. godine za ukupno 715 miliona eura.

 

Kako pišu, cijeli posao odrađen je preko posrednika, a tu ulogu odigrala je televizijska kuća Al Jazeera, koja je u vlasništvu bivšeg katarskog emira, šeika Hamad bin Khalifa al-Thani.

- OGLAS -

 

On je glavni osumnjičeni u cijeloj operaciji. Al Jazeera je 21 dan prije nego što je određeno ko će biti domaćin SP-a 2022. godine kupila od FIFA-e TV prava na utakmice za 357 miliona eura, a to ne bi bilo posebno čudno da švicarski tužioci nisu pronašli jedan izrazito zanimljiv detalj.

 

Prema sporazumu koji je FIFA potpisala s Al Jazeerom, ova televizijska kuća obavezna je platiti još 89 miliona eura ako domaćin SP-a bude Katar. Tri sedmice kasnije tačno to se i dogodilo, što je značilo da će se isplata dogoditi.

Za sljedeći mjesec ostala je uplata koja je iznosila nešto manje od 400 miliona eura, a koja je, ugovorena za naplatu tek za tri godine. Tako da će, kada se sve zbroji, Al Jazeera FIFA-i ukupno platiti oko 803 miliona eura  samo za TV prava utakmica Svjetskog prvenstva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA