17 C
Sarajevo
16.04.2024

Posljedice koronavirusa se odražavaju i na broj putnika na sarajevskom aerodromu

Situacija sa koronavirusom utjecala je na smanjenje broja putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. U februaru smo  imali smanjenje od dva posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je broj putnika u posljednjih deset dana opao za 21 posto u odnosu na isti period prošle godine – potvrdila je Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić.

Dodala je da kompletan turistički sektor najviše osjeti posljedice širenja ovog virusa, što se, svakako, održava i na broj putnika na aerodromu Sarajevo.

Bagarić naglašava da direktne letove za Francusku i Španiju, zemlje koje su označene kao rizične, aerodrom Sarajevo nije ni imao, dok se ostali letovi odvijaju po utvrđenom redu letenja.

- OGLAS -

– Svi ostali letovi odvijaju se po utvrđenom redu letenja, pa tako danas očekujemo dolaske aviona iz Istanbula, Minhena, Kelna, Beča, Beograda, Zagreba, a planirani su i povratni letovi za te destinacije – kazala je.

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kako je dodala Bagarić, u kontaktu su sa svim nadležnim institucijama, te su poduzete sve predviđene mjere kako bi smanjili izloženost i mogućnost prijenosa zaraze.

U skladu s preporukama Kriznog štaba resornih kantonalnih i federalnih ministarstava provode se i mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima – istakla je Bagarić.

Iz mjera predostrožnosti, između ostalih, njemačka aviokompanija Lufthansa obustavit će sve letove iz Minhena do Sarajeva i obratno od  29. marta do 25. aprila. Iz istog razloga i kompanija Aegean Airlines je otkazala planirane letove za Atinu, dok je kompanija Flybosnia, koja je letjela na relaciiji Rim-Sarajevo, otkazala letove za tu destinaciju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA