Magazin
Novi kućni ljubimci nisu rješenje za usamljenost u izolaciji Ako ne možete dugoročno da brinete o kućnom ljubimcu, zaštitnici životinja savjetuju da u ovom trenutku ne nabavljate ljubimca
#

Nema sumnje da životinje mogu da pruže utjehu, posebno u vreme obilježeno strahom od neizvjesnosti, kad su mnogi od nas zatvoreni u svojim domovima, dok svijetom hara koronavirus.

Ipak zaštitnici životinja poručuju ljudima da odole izazovu da nabave kućnog ljubimca kao rješenje za usamljenost u trenutku dok su na snazi mjere socijalnog, odnosno fizičkog distanciranja zbog širenja koronavirusa.  

Ako ne možete dugoročno da brinete o kućnom ljubimcu, zaštitnici životinja savjetuju da u ovom trenutku ne nabavljate ljubimca, prenosi agencija Hina.  

Budući vlasnici životinja moraju svjesno da donesu odluku da preuzimaju odgovornost za živo biće, kaže Hester Pomerening iz njemačkog društva za zaštitu životinja.   

U vrijeme ovakvih ograničenja kretanja nejasno je da li ljudi mogu da pruže psu ili mački ono što im treba, dodaje Pomerening.  

To se posebno odnosi na starije osobe ili svakog ko je izložen većim rizicima od COVID - 19, čak ako iako je ljubimac baš ono što toj osobi treba dok su joj uskraćeni fizički kontakti, kažu stručnjaci za životinjska prava.

Dodatna komplikacija u cijeloj situaciji je i rizik za zarazu kućnih ljubimaca virusom SARS-CoV-2.  

Stručnjaci savjetuju da odluku o uzimanju kućnog ljubimca odložite za vrijeme nakon ukidanja mjera ograničenja.

Ako neka starija osoba želi psa ili mačku Pomeranig smatra da je odabir odrasle ili starije životinje bolji jer njima, kao i starijim osobama, treba odmor i manje kretanja.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.