Magazin
Ovaj se način sušenja posteljine ne preporučuje, ovo su rizici Stručnjaci ističu da je veoma važno da ispeglate posteljinu odmah nakon što je osušite.
#

Stručnjaci ističu da prilikom sušenja posteljine postoji jedna greška koju svi prave, a to je sušenje na radijatorima. Osim što može biti opasno, istovremeno izaziva vlagu u kući, a povećava i potrošnju energije.

Nikada ne stavljajte mokre tkanine na radijatore; iako može biti primamljivo osušiti svoju posteljinu direktnim postavljanjem na radijator, to nije preporučljivo sa sigurnosne tačke gledišta jer postoji potencijalni rizik od požara.

Prekrivanjem radijatora vlažnom tkaninom može doći do nakupljanja neželjene kondenzacije, što dovodi do vlage ili buđi.

Korištenje radijatora za sušenje posteljine ili odjevnih predmeta istovremeno može negativno utjecati na vaše račune za grijanje jer ne omogućava pravilnu cirkulaciju zraka, pa će vašoj kući trebati više vremena da dostigne željenu temperaturu i samim tim će povećati potrošnju energije.

Također, preporučuje se da prilikom sušenja veša u unutrašnjosti vašeg doma provjetravate prostorije. Kako bi se izbjegla vlaga u zatvorenom prostoru, koja može dovesti do buđi, pokušajte redovno otvarati prozore kako biste omogućili slobodno kretanje zraka i omogućili da vlažni zrak izađe.

Ne zaboravite redovno prati i mijenjati posteljinu, bar jednom sedmično kako biste bili sigurni da su vaše posteljine čiste i svježe. Također, stručnjaci ističu da je veoma važno da ispeglate posteljinu odmah nakon što je osušite.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.