13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Iduće sedmice presude za zločine u Srebrenici i Mostaru

Bogdanoviću će presuda po optužnici koja ga tereti da je, kao komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik, nadzirao pripadnike čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995., biti izrečena u ponedjeljak, 25. marta.

Apelaciono vijeće Državnog suda će u četvrtak, 28. marta, izreći drugostepenu presudu Miletu Puljiću, nekadašnjem zapovjedniku Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženom za zločine počinjene na području Mostara 1993. i 1994. godine.

Puljić je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Tužilaštva i ukinulo tu odluku, te se suđenje vodilo iznova.

- OGLAS -

Sjednica pred Apelacionim vijećem, na kojoj će biti iznesene žalbe na prvostepenu presudu kojom je Dragan Janjić osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina u Foči, zakazana je za utorak, 26. mart.

Janjić je prvostepenom presudom iz oktobra 2018. proglašen krivim da je kao pripadnik policije u augustu 1992. udarao, a potom silovao svjedokinju B-1 u prostorijama Policijske stanice (PS) Miljevina, dok je oslobođen optužbi za nezakonito hapšenje više osoba bošnjačke nacionalnosti.

Odbrana Sakiba Halilovića i Elfete Veseli, koji se terete za zločin počinjen na području Zvornika, 29. marta će iznijeti završne riječi.

U optužnici je navedeno da Halilović kao komandant Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje – Kamenica nije poduzeo radnju obavještavanja nadređenih niti mjere da se kazni ubistvo 12-godišnjeg dječaka u zaseoku Bajrići, za šta se tereti Veseli.

U narednoj sedmici je planiran nastavak suđenja za zločine počinjene u Prijedoru, Bužimu, Tesliću, Foči, Brčkom, Bosanskoj Krupi, Donjem Vakufu, Ilijašu, Vlasenici, Rudom, Zvorniku, Rogatici i Sarajevu, javio je BIRN BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA