8 C
Sarajevo
26.04.2024

Grupa ranjenih u terorističkom napadu u Somaliji bit će prevezena na liječenje u Tursku

Tijela dvojice turskih državljana poginulih u terorističkom napadu izvedenom u Mogadishuu, u Somaliji, kao i 15 ranjenih osoba bit će prevezene na liječenje Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

Na poziv u pomoć odazvala se i Turska, koja je u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva i turskom nacionalnom medicinskom organizacijom (UMKE), u Somaliju poslala tim stručnjaka.

 Zvaničnici ministarstva saopćili su kako će u Tursku biti prevezena tijela dvojice turskih državljana i 15 ranjenih.

- OGLAS -

Istovremeno, ambasador Republike Turske u Mogadishuu Mehmet Yilmaz na aerodromu je kazao kako su uposlenici bolnice ”Recep Tayyip Erdogan“, cijelu noć radili na pružanju pomoći ranjenima.

”Mnogima je pružena pomoć, ali neki od njih trebaju biti prevezeni u našu zemlju. Uradit ćemo to u skorije vrijeme. Naša država je uvijek uz Somaliju“, poručio je Yilmaz.

Govorio je i o težini stanja u kojem se pojedine ranjene osobe nalaze ističući kako je potrebno posvetiti maksimalan oprez prilikom njihovog premještanja.

”Oko 50 ranjenih se nalazi u bonici ‘Recep Tayyip Erdogan’. Veliki dio njih će biti ovdje liječen“, pojasnio je Yilmaz.

Podsjetio je kako je i 2017. izveden napad te da je i tada Turska Somaliji pružila ruku pomoći.

 Yilmaz je posjetio ranjene smještene u bolnici ‘Recep Tayyip Erdogan’ te o njihovom stanju razgovarao s glavnim ljekarom Asirom Eraslanom.

Eraslan je kazao kako je poslije eksplozije u bolnicu prevezeno prvo 36 ranjenih i da su brzo ukazali pomoć osobama s težim ozljedama, ali da su dvije osobe preminule u narednim satima.

”Svim pacijentima smo brzo ukazali pomoć. Pošto u drugim bolnicama nije bilo odjela za intenzivnu njegu, nama je dovezeno još pet pacijenata. Operativnom zahvatu podvrnugto je ukupno 17 osoba. Kolege su u operacionim salama radile od jutra do mraka. Također, tokom noći iz drugih bolnica je prevezeno 12 pacijenata“, rekao je Eraslan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA