Magazin
Picassova slika na prodaju, mogla bi dostići vrtoglavu cifru od 120 miliona dolara Prema aukcijskoj kući, portret je iz jedne od najplodnijih godina u karijeri španjolskog umjetnika.
#

Picassovo remek-djelo "Femme à la montre" moglo bi postići cijenu veću od 120 miliona dolara kada se ove jeseni nađe na aukciji, prenio je CNN.

Ulje na platnu iz 1932. zauzet će središnje mjesto na dvodnevnom događaju u Sotheby’su u New Yorku u studenom, kada kolekcija Emily Fisher Landau bude stavljena u prodaju.

Djelo veličine 130 x 96,5 centimetara prikazuje Picassovu ljubavnicu i “zlatnu muzu” Marie-Therese Walter, koja se pojavljuje na mnogim njegovim portretima.

Prema aukcijskoj kući, portret je iz jedne od najplodnijih godina u karijeri španskog umjetnika.

U izjavi kojom je najavio prodaju Julian Dawes, voditelj impresionističke i moderne umjetnosti Sotheby’sa za Ameriku, rekao je: “Picassova ‘Femme à la Montre’ je remek-djelo po svim mjerama.

Naslikana 1932., u vrijeme “Picassovog ‘annus mirabilis’ puna je radosnog, strastvenog napuštanja, ali je u isto vrijeme potpuno promišljena. Njegove hrabre primarne boje pjevaju s pet stopa visokog platna.”

Picasso je prvi put upoznao Walter u Parizu 1927. kada je imala 17 godina, a on je još bio u braku s prvom ženom Olgom Khokhlovom, rusko-ukrajinskom balerinom.

Walter će postati inspiracija za neka od njegovih najtraženijih platna, crteža i skulptura.

Kako je vrijeme odmicalo, Picassu je bilo sve teže sakriti svoje osjećaje prema Walter i njegov brak je okončan.

Umjetnik je naslikao “Femme à la montre” u kolovozu 1932., ubrzo nakon završetka retrospektive u Galerie Georges Petit u Parizu.

Picasso je umro 1973., a Walter 1977.

Slika je jedna od oko 120 iz zbirke Fisher Landau, svjetski poznate kolekcionarke suvremene umjetnosti koja je umrla ranije ove godine u dobi od 102 godine.

Očekuje se da će zbirka, koja također uključuje djela Marka Rothka, Andyja Warhola, Willema de Kooninga i Georgije O’Keeffe, biti prodana za više od 400 milijuna dolara.

Fisher Landau počela je skupljati umjetnine nakon što je primila isplatu od osiguranja nakon oružane pljačke njezina doma u New Yorku 1969. u kojoj je ostala bez nakita.

 

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.