Magazin
Počela restauracija i obnova simfonijskih orgulja iz Notre-Damea Radovi na obnovi i restauraciji simfonijskih orgulja koje se nalaze na koru najveće i najznamenitije pariške crkve Notre-Dame, uništene u razornome požaru u travnju prošle godine, počeli su u ponedjeljak
# EPA

Radovi na obnovi i restauraciji simfonijskih orgulja koje se nalaze na koru najveće i najznamenitije pariške crkve Notre-Dame, uništene u razornome požaru u travnju prošle godine, počeli su u ponedjeljak, izvijestila je ustanova zadužena za obnovu katedrale. 

Orgulje nasreću nisu bile zahvaćene buktinjom te su pretrpjele relativno malu štetu od vode za vrijeme gašenja požara.

No instrument je bio prekriven olovnom prašinom, a neki su dijelovi pretrpjeli oštećenja zbog iznimno visokih temperatura u katedrali za vrijeme požara.

Radovi počinju preciznim razmontiranjem konzola koje se sastoje od manuala, klavijatura koje se sviraju rukama i pedalnih klavijatura koje se sviraju nogama, a potom i ostalih dijelova orgulja.

Očekuje se da će čišćenje i restauracija vrijednog instrumenta trajati od 2021. do 2024. godine, a samo rastavljanje 8000 orguljaških cijevi (svirala) i ostalih dijelova moglo bi potrajati do kraja godine.

Obnova orgulja bit će svojevrsno "gradilište na gradilištu", rekao je posebni povjerenik za obnovu Notre-Damea, Jean-Louis Georgelin, dodajući da je taj proces iznimno značajan za cjelokupnu obnovu katedrale. 

Georgelin vjeruje da bi se na instrumentu moglo ponovno zasvirati u travnju 2024. godine.

Velike orgulje simfonijskog tipa jedno su od najsloženijih glazbala s tipkama i "glas su katedrale" još od 1733. godine.  

Osam hiljada cijevi (svirala) podijeljeno je u 115 registara. Registar je niz svirala iste boje zvuka, oblika i menzure (omjer duljine i širine svirale), ali različite visine. Za ilustraciju, broj svirala na orguljama može se kretati od stotinu pa čak do nekoliko desetaka tisuća cijevi.

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.