Magazin
Podaci su šokantni: Otkriveno šta je glavni uzrok požara na električnim romobilima i e-biciklima Londonski vatrogasci otkrili su da je gotovo 40 posto požara električnih vozila uzrokovano korištenjem neodgovarajućih punjača, često sumnjive kvalitete.
#

Vijest je uslijedila nakon objave o kvaru baterije organizacije Electrical Safety First, u kojoj je organizacija pozvala na zabranu univerzalnih punjača za e-bicikle i e-skutere, navodeći da bi mogli povećati vjerovatnost zapaljenja litij-ionske baterije.

Organizacija upozorava da sve više ljudi koriste punjače koji nisu kompatibilni s naponom njihovih e-bicikala, što bi moglo potaknuti hemijsku reakciju samozagrijavanja poznatu kao "toplinski bijeg" (thermal runaway).

Samo ove godine, upozoravaju londonski vatrogasci, na njihovom su području zabilježena tri smrtna slučaja zbog požara akumulatora, a svaki drugi dan na londonskim se ulicama zapali barem jedan e-bicikl ili e-skuter.

Šokantni podaci

Anketa koju je među korisnicima električnih vozila proveo Electrical Safety First pokazala je da čak 43 posto anketiranih koristi sekundarni, neoriginalni punjač za punjenje svojih e-bicikala ili e-skutera.

Njih čak 38 posto priznaje da njihov punjač nije kompatibilan s naponom baterije, a dodatnih 20 posto ne zna i ne razumije značaj tog podatka. Štaviše, 44 posto učesnika ankete priznalo je da svoj uređaj puni u zajedničkom dijelu nekretnine u kojoj žive, poput hodnika ili stubišta, a njih 14 posto to čini u spavaćoj sobi.

 Lokalni primjeri, univerzalna opasnost

Šokirani prikupljenim podacima, ljudi iz organizacije Electrical Safety First preporučuju da se uređaji pune dalje od vitalnih izlaza kako bi se omogućio siguran bijeg u slučaju požara, a od proizvođača traže da na utičnice baterija dodaju jasnije oznake kako bi odredili napon punjača.

 

Iako se ovaj izvještaj odnosi samo na stanje u Velikoj Britaniji, a londonski vatrogasci donose primjere samo sa svog područja - poput slučaja u kojem je požar baterije e-skutera na hodniku viktorijanske kuće zakrčio jedini mogući put za bijeg, pa je porodica zajedno s psom spas od vatre potražila skokom s drugog sprata.

Ovi se slučajevi mogu dogoditi bilo gdje i bilo kada pa bi bilo dobro pripaziti koji punjač stavljate u utičnicu, ma gdje bili, prenosi Bug.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.