1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Čohodar za Face: Na konkurenciju gledam kako da im otkinem glavu u ringu. Boks u našoj zemlji nije dovoljno plaćen

Nedavno smo pisali i Almedinu Čohodaru i Ademu Ferhatoviću, dva naša mlada bh. boksera koji su na Europskom kupu u Bijeljini osvojili medalje pod zastavom BiH. Sa jednim od njih, Almedinom Čohodarom smo i porazgovarali.

Almedin nam je otkrio mnogo toga što veliki dio nas i nije znao o boksu, a koliko god taj sport izgledao brutalno za nas on isto tako i ima svoje prednosti. Čohodar se boksom bavi 10 godina, a kako je rekao to je trnovit put, pun prepreka i povreda, no ne odustaje.

„Ima zasigurno puno više prednosti nego mana. Sportaši iz borilačkih sportova nauče se cijeniti čovjeka jer su oni najviše svjesni kolika snaga leži u ljudskom biću“, započeo je razgovor Čohodar.

- OGLAS -

Borilački sportovi oplemenjuju, ali i popravljaju psihičko i fizičko stanje, rekao je Almedin te dodao da je nedostatak ovog sporta upravo taj što se u ovaj sport ne ulaže dovoljno koliko i u ostale.

„Smiješno je uspoređivati borilačke ili bilo koje sportove s nogometom, usporedimo li ih sa nekim drugim manje zastupljenim sportom kao što je atletika, plivanje, skijanje dođe do izražaja koliko se u njih manje ulaže i koliko su vrhunski borci slabo plaćeni za sport kojim se bave“, kazao je Almedin.

Ipak za uspijeh nije dovoljno samo dosta trenirati i nije potrebna samo snaga, Almedin kaže da je potrebno i sreće. No, njemu ni sreće ne fali.

„Za sada moj najveći uspjeh u amaterskom boksu je srebro na Euro kupu. Uspored amaterskog boksa bavim se i profesionalno. Imao sam dvije borbe gdje sam pobijedio prekidima u prvoj i drugoj rundi“, skromno se pohvalio Almedin.

Kao što smo na početku teksta naveli o Almedinu smo pisali nakon njegovog učešća na Europskom kupu. Jedno novo iskustvo za njega, ali svakako i šansa da se upozna sa bokserima iz drugih zemalja.

„Utisak je dobar, a konkurecija je bila dobra. U finalu sam boksao sa prvakom mađarske. Nažalost izgubio sam. Ne sporim da je dobar bokser, ali imao sam povredu noge, te sam pod povredom boksao dvije runde“, rekao je Almedin.

Sport je Almedinov način života. Svoju karijeru želi usmjeriti ka tome da jednog dana stane u ring sa velikim i vrhunskim sportistima kao što su Usyk Aleksandar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA