Magazin
Pogledajte fotografije prekrasnih nebeskih prizora (FOTO) Meteorski roj Perzeidi, odnosno Suze svetog Lovre, koje svakog kolovoza priređuju pravi nebeski spektakl, ove su godine maksimum aktivnosti imali u noći sa 12. na 13. avgusta.

U uvjetima dobre tame, kada nema Mjeseca, nebom obično prođe između 50 i 100 meteora na sat. 

Izvor meteora je periodični komet Swift-Tuttle koji u svojoj 133-godišnjoj putanji oko Sunca za sobom ostavlja trag prašine.

Naziv 'Perzeidi' odnosi se na prividan izvor meteora koji se u ovom slučaju nalazi u zviježđu Perzej.

Meteori se mogu pojaviti blo gdje na nebu, no ako u mislima produžite trag meteora unazad, vidjeti ćete da dolaze iz iste točke na nebu – radijanta.

Izraz 'suze sv. Lovre' koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao 'gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!'. U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su pak poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

 Izvor: Pixsell 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.