-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Ardern: Do decembra utvrditi da li se mogao spriječiti napad u novozelandskim džamijama

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern rekla je danas da će istraga imati vremena do decembra da utvrdi da li je ova zemlja mogla da učini nešto da spriječi napade u džamijama u kojima je ubijeno 50 ljudi.
“Vlada će osigurati da se svaki detalj provjeri što je prije moguće i utvrdi kako se dogodio 15. mart, šta je moglo da se uradi da se to spriječi i kako možemo da održimo Novi Zeland bezbjednim”, rekla je ona.

Kraljevskom istražnom komisijom predsjedavat će sudija Vrhovnog suda Vilijem Jang.

“Kraljevska komisija igra ključnu ulogu u našem poimanju toga šta je prethodilo napadu i u smislu osiguranja da se takav napad više nikada ne dogodi”, rekla je ona.

- OGLAS -

Ona je najavila da će se Komisija pozabaviti aktivnostima osumnjičenog prije napada, uključujući relevantne informacije iz vremena koje je proveo u Australiji, o njegovom dolasku i boravku na Novom Zelandu, njegovim putovanjima, i o tome kako je pribavio dozvolu za oružje i municiju.

Također, istraga će se baviti i njegovim korištenjem društvenih mreža i vezama sa drugim ljudima, kao i radom špijunskih agencija Novog Zelanda.

Ardern je rekla da će Kraljevska komisija prvi izvještaj podnijeti 10. decembra.

U napadima Australijanca Brentona Taranta u dvije džamije u mjestu Christchurch 15. marta ubijeno je 50 ljudi, podsjeća DPA.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA